Nie tylko kebab. 10 potraw, których musisz spróbować w Turcji

Turcja to nie tylko kosmopolityczny Stambuł, skalne miasta w Kapadocji i Hasankeyf, wapienne tarasy Pamukkale czy tętniąca życiem riwiera. To poza bogatą historią, spektakularnymi krajobrazami i antyczną architekturą również niezwykle bogata oferta kulinarna. W tym artykule chciałbym zabrać was w krótką podróż po gastronomicznej mapie kraju, przedstawiając 10 potraw, których po prostu trzeba spróbować.

Turecka kuchnia to wiele przysmaków (na zdjęciu sütlaç)
Turecka kuchnia to wiele przysmaków (na zdjęciu sütlaç)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | raul77

25.01.2023 | aktual.: 26.01.2023 15:34

Kuchnia Turcji ewoluowała przez wieki, czerpiąc wpływy z bogatej historii ziem, które gościły najpierw Cesarstwo Bizantyjskie, a następnie Imperium Osmańskie. Różnorodność smaków determinowana była dostępnością konkretnych składników dla danego regionu.

I tak np. bogata w zwierzynę południowo-wschodnia Anatolia słynie z kebabów, a znany z produkcji oliwek region Morza Egejskiego to potrawy oparte o warzywa i oliwę. Wschodni region Morza Czarnego, gdzie od zawsze był problem z uprawą pszenicy, słynie w całym kraju z dań powstałych na bazie mąki kukurydzianej. Z kolei przyciągający od zawsze rzeszę migrantów Stambuł stał się w naturalny sposób kulinarnym sercem kraju, łącząc najlepsze potrawy regionalne, a niejednokrotnie modyfikując je o wpływy zagranicznych gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urfa kebab

W Turcji istnieje co najmniej 110 różnych kebabów, a każdy ma swój niepowtarzalny smak. Wiele z nich swoje nazwy zawdzięcza miastom lub dzielnicom, z których się wywodzą. Turecki kebab ma jednak niewiele wspólnego z kebabami serwowanymi w Polsce, a można się o tym przekonać już podczas pierwszej wizyty w tureckiej knajpie.

Urfa kebab
Urfa kebab © Adobe Stock | Mehmet Yucel SAVAR

Z Adany i Sanliurfy pochodzą dwa najpopularniejsze kebaby Turcji. Urfa Kebab i Adana Kebab wyglądają bardzo podobnie na talerzu, ale w smaku różnią się od siebie poziomem ostrości. Danie z byłego ​​centrum chrześcijaństwa syryjskiego będzie w smaku nieco łagodniejsze. Kebab z Urfy to mięso mielone (jagnięcina bądź wołowina) doskonale przyprawione m.in. kminkiem, papryką i cynamonem. W tym daniu poza mięsem dużą rolę odgrywają również świeże liście pietruszki i mięty.

Iskender Kebap

Potrawa ta przygotowywana jest w Bursie od ponad 150 lat niezmiennie według tej samej receptury. Podstawą kebaba jest mięso jagnięce w ostrym pomidorowo-paprykowym sosie z dodatkami kawałków chlebka pita i dużej ilości masła z owczego mleka oraz kwaśnego jogurtu.

İnegöl Köfte

Jedno z najpopularniejszych dań Bursy, czwartego pod względem ludności miasta Turcji. To właśnie stąd pochodzi flagowe dania miasta, czyli İnegöl Köfte. To nic innego, jak grillowane klopsy z mielonej wołowiny bądź jagnięciny podawane wraz z cebulą i mieszanką lokalnych przypraw. Produkcja klopsików İnegöl rozpoczęła się w latach 30. XX wieku i szybko rozprzestrzeniła się po całym kraju. Obiegowe opinie głoszą, że najlepiej smakują w Bursie, a dokładniej dzielnicy İnegöl.

İnegöl Köfte
İnegöl Köfte © Adobe Stock | Esin Deniz

Çiğ köfte

To starożytne tureckie danie z bardzo wysokiej jakości beztłuszczowej mielonej wołowiny przyrządzanej wraz z drobnym bulgurem, pieprzem, pastą pomidorową, cebulą, czosnkiem i mieszanką tureckich przypraw. Ze względów sanitarnych i coraz większą popularność jarskiej strawy obecnie serwowane bywa w wersji wegetariańskiej. Taką kompozycję najczęściej podaje się razem z sałatą lodową i cytryną. Sekret smaku tej potrawy tkwi w technice ugniatania masy i jej finalnej teksturze. Najlepiej smakuje na wschodzie Turcji, a w samej Urfie przynajmniej kilka lokali gastronomicznych specjalizuje się tylko w tej potrawie.

Çiğ köfte
Çiğ köfte © Adobe Stock | Enez Selvi

Pide

Pyszny, lekko pikantny wypiek pszenny w kształcie łodzi tradycyjnie wypiekany jest w kamiennym piecu. Jedzony przez Turków na śniadanie, lunch czy kolację. Ponoć najsmaczniejsze pide pochodzą z regionu Morza Czarnego. Danie występuje w wielu wariantach smakowych — chrupiący chlebek stanowi bowiem idealną bazę dla szerokiej gamy składników. Pide podawane jest najczęściej z serem mozzarella, mieloną wołowiną lub jagnięciną, mieszanką pomidorów z bakłażanami, cebulą, szpinakiem i sumakiem.

Pide
Pide © Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH

Lahmacun, czyli turecka pizza

Danie, które polubi chyba każdy odwiedzający Turcję przybysz. O jego fenomenie niech świadczy fakt, że Turcy jedzą go nieprzerwanie od 300 lat. Lahmacun — nazywany turecką pizzą — wszedł do kanonu najpopularniejszych dań tureckiego street foodu. W rzeczywistości to placek z cienkiego ciasta z pastą z mielonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Całość łączona jest z przecierem pomidorowym, czosnkiem i przyprawami. Ta forma przekąski jest tania i łatwo dostępna.

Lahmacun
Lahmacun © Adobe Stock | NAZILE_KESKIN

Sütlaç, czyli budyń z ryżem

Sütlaç to popularny turecki deser w formie ryżowego puddingu serwowanego z dodatkiem cynamonu i orzeszków. Tego dania warto spróbować w kultowej stambulskiej knajpie Meşhur Filibe Köftecisi. Ten rodzinny lokal już od 1893 r. osładza życie mieszkańcom wielkiej metropolii.

Sütlaç
Sütlaç © Adobe Stock

Hunkar Begendi

Rodzaj tureckiego gulaszu jagnięcego podawanego w sosie beszamelowym z dodatkiem bakłażana. Pyszne danie mięsne z ciekawą historią. Nazwa dosłownie oznacza "sułtan pochwalił" a potrawa została stworzona w kuchni pałacu Dolmabahce dla francuskiej cesarzowej Eugenie, która przyjechała do Stambułu, aby odwiedzić sułtana Abdülaziza. Niezwykle sycące danie, które zachwyci wszystkich fanów treściwej strawy o wyrazistym smaku.

Hunkar Begendi
Hunkar Begendi © Adobe Stock | ABC

Hamsili Pilav

To danie z ryżu długoziarnistego, orzeszków piniowych, rodzynek, soku z cytryny, ziół i przypraw. Kluczowym składnikiem podkreślającym wyrazistość są anchois. Danie jest pieczone w piekarniku i podawane z cytryną oraz gałązkami świeżego kopru. Potrawa nie jest szerzej znana wśród zagranicznych przybyszów, mimo że przez wielu znawców kulinarnych klasyfikowana bywa wśród flagowych dań tureckiej gastronomii.

Hamsili Pilav
Hamsili Pilav © Adobe Stock | Esin Deniz

Imam Bayildi

Wegetarianie będą zachwyceni tym daniem. To bakłażan nadziewany cebulą, czosnkiem i pomidorem, a następnie pieczony w oliwie z oliwek. Podawany jest w temperaturze pokojowej i ze względu na rozmiary może być serwowany jako danie główne. Nazwa "omdlały imam" ma nawiązywać do reakcji na tę potrawę jednego z tureckich imamów. Według legend miał on zemdleć zaskoczony oryginalnym smakiem potrawy i zastosowanych przypraw.

Imam Bayildi
Imam Bayildi © Adobe Stock | Belaya Katerina

Autor: Daniel, naWylocie.pl

Źródło artykułu:naWylocie.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)