Urlop za granicą to nie tylko zwiedzanie czy relaks na plaży. Dla wielu z nas to także, a nawet przede wszystkim, niepowtarzalna okazja do spróbowania tradycyjnych dań danego kraju. Z przepysznej i bardzo pożywnej kuchni słynie Gruzja, dlatego wybierając się do tego kraju trzeba się nastawić, że do domu wrócimy z nadbagażem w postaci kilku dodatkowych kilogramów.
Urlop za granicą to nie tylko zwiedzanie czy relaks na plaży. Dla wielu z nas to także, a nawet przede wszystkim, niepowtarzalna okazja do spróbowania tradycyjnych dań danego kraju. Z przepysznej i bardzo pożywnej kuchni słynie Gruzja. Dojrzewające w słońcu pomidory, bakłażany czy papryki podaje się tu z baraniną oraz wyjątkowymi dodatkami: orzechami czy nasionami granatu. Jedno jest pewne - wybierając się do tego kraju trzeba się nastawić, że do domu wrócimy z nadbagażem w postaci kilku dodatkowych kilogramów. Sprawdź, czego warto spróbować podczas urlopu w Gruzji.
Jedna z wizytówek gruzińskiej kuchni to pierogi chinkali. Wypełnione są mięsem mielonym (baranim lub wieprzowym) oraz bulionem, który należy umiejętnie wypić, a dopiero później zjeść resztę. W zależności od regionu może różnić się przyprawami lub całym farszem. W restauracjach coraz częściej zdarza się, że podawane są w różnych wariacjach np. z nadzieniem grzybowym lub serowym, ale te z mięsem i bulionem są najbardziej tradycyjne. Za jedną sztukę chinkali w restauracji zapłacimy ok. 0,70 lari czyli 1,40 zł.
Ilona Raczyńska/wg
Zobacz też: Gruzja - oderwana od rzeczywistości wioska Uszguli.
Gruzińskie smaki - chaczapuri
Kolejnym znakiem rozpoznawczym gruzińskiej kuchni są bezapelacyjnie _ chaczapuri _. Są to placki zapiekane z serem podawane w różnych wariantach w zależności od regionu. Adżarskie chaczapuri serwuje się z serem i jajkiem. By je zjeść, należy oderwać kawałek ciasta i nim wymieszać wnętrze, a następnie kolejnymi kawałkami wyjadać pyszną serowo-jajeczną mieszankę. Jedna porcja kosztuje ok. 5 lari - 10 zł.
Smaki Gruzji - chaczapuri
Chaczapuri imeruli ma formę okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli. Wersja z regionu Magrulii charakteryzuje się ułożeniem sera na wierzchu ciasta. Choć wyglądem przypominają pizzę lub omlet, w smaku są zupełnie inne. Zamawiane są zazwyczaj jako przystawka, ale są bardzo sycące. Kosztują ok. 3 lari - 6 zł.
Smaki Gruzji - badridżani i lobio
Popularne danie w Gruzji to także lobio - gęsta zupa lub gulasz na bazie fasoli. Warto spróbować także badridżani - smażonego bakłażana faszerowanego saciwi, czyli pastą z orzechów. Przekąska zawsze jest obficie posypana pestkami granata. Do dań z mięs podawany jest sos tkemali o specyficznym kwaskowatym smaku. Produkowany jest ze śliwek i specjalnie dobranych przypraw.
Gruzińskie słodkości
Słodkości w gruzińskiej kuchni są także obecne. Tylko tutaj można zjeść słodki chleb nazuki czy tklapi - sprasowane, owocowe puree, które wygląda jak kolorowy papier. Przedziwnie wyglądającym gruzińskim deserem są czurczchela (kosztują ok. 3-5 lari - 6-10 zł). To nawleczone na nitkę różnego rodzaju orzechy oblane zagęszczonym sokiem z winogron lub karmelem. Przez niektórych nazywane są gruzińskimi snickersami.
Ilona Raczyńska/wg