Te grzyby nie tak łatwo znaleźć. "Są kraje, gdzie uznawane są za gatunek toksyczny"

Leśnicy nadal potrafią zaskoczyć internautów ciekawostkami ze świata grzybów. Tym razem opublikowali nagranie, dzięki któremu możemy zobaczyć, jak potrafią "schować się" gąski zielonki. Warto podkreślić, że nie wszędzie uważane są one za jadalne.

Gąska zielonka
Gąska zielonka
Źródło zdjęć: © Inne | michal812
oprac. HSZ

11.10.2022 15:15

Gąska zielonka to gatunek grzyba z rodziny gąskowatych. Występuje w Ameryce Północnej oraz Europie, ale w Polsce jest rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem pierwszym, czyli jako gatunek o nieokreślonym zagrożeniu. Co ciekawe - choć w naszym kraju grzyb ten jest uznawany za jadany - to w wielu państwach (np. we Francji i Niemczech) gąski zielone określa się jako toksyczne i niebezpieczne.

Tak rosną gąski zielonki. "Ich poszukiwanie wymaga wielkiej uwagi"

O kontrowersjach związanym z tym gatunkiem grzybów przypomnieli też leśnicy z Nadleśnictwa Olkusz. Pokazali oni ciekawe nagranie, dzięki któremu możemy przekonać się, że gąskę zielonkę nie tak łatwo znaleźć w lesie. "Maślaka czy borowika znaleźć nie sztuka! Ale do tych grzybków, które widać na filmie, to już trzeba mieć nosa. Albo doświadczenie" - piszą.

Jak widać na filmie, gąski zielonki wzrastają pod ziemią. "Tylko czasem na powierzchnię wystają czubki ich kapeluszy. Ich poszukiwanie wymaga wielkiej uwagi" - tłumaczą leśnicy i zdradzają, że grzyby te znajdziemy w piaskach borów sosnowych aż do końca listopada, a nawet początku grudnia.

"Stukałam się w głowę i myślałam, co za wariat wykopuje grzyby spod piasku, jak pierwszy raz w ogóle miałam z nimi kontakt. Teraz ten wariat jest moim mężem, a zielonki uwielbiam, choć dalej nie wiem jakim cudem ludzie je znajdują" - napisała jedna z internautek pod wideo.

Uważaj na podobne gatunki grzybów. Pomyłka może być niebezpieczna

"Gąski zielonki, które - uwaga - można pomylić z muchomorem zielonawym (jadalnym tylko raz) i trującą gąską siarkową są jadalnymi grzybami, w sam raz do marynaty czy smażenia. Nie poleca się jednak ich nadmiernego spożywania" - czytamy we wpisie leśników.

Z gąską zielonką można na pierwszy rzut oka pomylić dwa gatunki: młode muchomory zielonawe - aczkolwiek różnią się one m.in. wysokim trzonem czy wolnymi blaszkami - oraz gąski siarkowe, które odróżnia żółty miąższ, rzadkie blaszki i nieprzyjemny zapach.

Jak się okazuje, prawdopodobnie za zatrucia odpowiada rabdomioliza, która uszkadza błony komórkowe mięśni szkieletowych. W efekcie białko mioglobina (przenoszące tlen do mięśni) jest uwalniane i pojawia się w moczu, co prowadzi do objawów takich jak ból mięśni oraz brązowawe zabarwienie uryny.

Źródło: Facebook, Wikipedia

Zobacz także
Komentarze (0)