Trwa ładowanie...

Nietypowy grzyb w polskich lasach. "Jest taki dramatyczny"

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze! Choć pogoda nie ułatwia leśnych spacerów, miłośnicy plądrowania zagajników uparcie poszukują najdorodniejszych okazów, aby zapełnić nimi swoje koszyki. Oprócz najbardziej pożądanych borowików czy podgrzybków w polskich lasach można spotkać nietypowe okazy, takie jak np. czernidłak kołpakowaty.

Czernidłak kołpakowaty często rośnie w dużych skupiskach Czernidłak kołpakowaty często rośnie w dużych skupiskach Źródło: Adobe Stock, fot: Timo Hukkanen
d1lghhz
d1lghhz

Czernidłak kołpakowaty występuje na wszystkich kontynetnach, z wyjątkiem Afryki i Antarktydy. W Polsce często można go spotkać w bliskim sąsiedztwie człowieka - w przydomowych ogródkach, na trawnikach osiedlowych i łąkach, nad brzegami rzek czy na śmietniskach.

"Jest taki dramatyczny"

Karkonoski Park Narodowy na swoim profilu na Facebooku udostępnił zdjęcie czernidłaka kołpakowatego. Jak się okazuje, czarne, stopione kapelusze nie są oznaką niszczycielskich działań człowieka lub efektem złych warunków. Grzyb "ma zupełnie białe owocniki i blaszki, które jednak szybko zaczynają czernieć i się rozpadać. Rozpada się, a właściwie rozpływa, cały owocnik tego grzyba. Ta czarna maź jest mazią zarodnikową, z której kiedyś przygotowywano atrament" - tłumaczy KPN.

Jedna z komentujących internautek porównuje grzyba do zombie. "Mają w sobie coś ciekawego" - dodaje. "Uwielbiam je, są takie dramatyczne. Kiedyś u dziadka na przystanku PKS całe stado rosło" - czytamy pod postem.

d1lghhz

Jadalne, ale trzeba być ostrożnym

Co do zasady czernidłak kołpakowaty jest grzybem jadalnym, ale nadające się do spożycia są tylko zupełnie młode, zamknięte, w całości białe okazy. Starsze, czarne owocniki, rozpływają się i nie nadają do zjedzenia.

Co ważne, rozkład komórek tego grzyba w trakcie dojrzewania trwa zaledwie kilka godzin. Z tego powodu dla celów spożywczych mogą być zbierane wyłącznie bardzo młode kapelusze, bez śladów czernienia. Najczęściej czernidłak kołpakowaty używany jest do zup i sosów.

d1lghhz

Źródło: Facebook

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sztuka podróżowania - DS7

d1lghhz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1lghhz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj