To wyjątkowe grzyby. Nie bywają robaczywe i mają właściwości lecznicze
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Tym razem leśnicy z Nadleśnictwa Kluczbork postanowili zdradzić internautom zasadę "5xZ" oraz kilka ciekawostek dotyczących lubianych przez wiele osób kurek. Jak się okazuje, nie bywają one robaczywe, ponieważ mają działanie przeciwpasożytnicze.
06.09.2022 | aktual.: 06.09.2022 13:36
Pieprzniki jadalne - powszechnie nazywane kurkami - to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych. Rosną w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach oraz pod świerkami pośród mchów. Kurki cenione są ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Jednak jak się okazuje, mają też sporo innych zalet.
Jak podkreślają leśnicy z Nadleśnictwa Kluczbork, oprócz oczywistych walorów smakowych kurki wykazują wiele właściwości leczniczych, np. podwyższają odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, poprawiają wzrok, pracę wątroby, dróg żółciowych i obraz krwi oraz wpływają na szybsze gojenie się ran. Kurki są również źródłem wielu witamin - m.in. A, E i C - oraz minerałów takich jak wapń, magnez czy potas. Warto też podkreślić, że 100 g tych grzybów to jedynie 19 kcal.
Dlaczego kurki nie bywają robaczywe?
Co więcej, kurki mają działanie przeciwpasożytnicze, więc "robaki" za nimi przepadają. Jak to możliwe? Zawarte w nich hitinmannoza i kwas trematonolinowy działają zabójczo na pasożyty. Niestety substancje te przestają być aktywne pod wpływem soli oraz w temperaturze powyżej 55 st. C. Z tego względu warto użyć kurek do przyrządzenia nalewki lub wysuszyć je na słońcu, a następnie zmielić na proszek, który może być używany jako przyprawa np. do kanapek, kasz, twarożków, sosów czy sałatek.
Jak tłumaczą leśnicy, w tym przypadku zastosowanie ma zasada "5xZ", czyli znaleźć, zebrać, zasuszyć, zmielić i zjeść.
Źródło: Nadleśnictwo Kluczbork