Turcja - kuchnia
Kuchnia turecka łączy w sobie tradycje sztuki kulinarnej Greków, osiadłych przecież przez wieki na wybrzeżach Azji Mniejszej, i dalekiego Orientu. Potrawy tureckie nie są obce polskiej kuchni – takie nazwy, jak jogurt, chałwa czy pilaw, mają pochodzenie tureckie.
Znawcy twierdzą, że kuchnia turecka należy do czołówki światowej, po chińskiej i francuskiej. Cechuje się różnorodnością przepisów i prostotą wykonania, a do dań używa się zawsze produktów świeżych. Turcy lubią dobrze zjeść, co potwierdza powiedzenie: Can boğazdan gelir (Duch wstępuje w człowieka wraz z jedzeniem). Posiłek muzułmanin powinien spożywać po umyciu rąk i odmówieniu modlitwy, a obowiązany jest jeść prawą ręką.
Najpopularniejszym w Turcji mięsem jest baranina, ponieważ Koran zabrania jedzenia mięsa wieprzowego (a ponadto krwi zwierzęcej, padliny i picia napojów alkoholowych). Jada się ją na różne sposoby, przeważnie pieczoną na ruszcie poziomym (şiş) bądź też pionowym (döner). Robi się z niej również köfte, czyli pulpeciki mięsne, coś w rodzaju zrazików. Smaczne są też potrawy z ryb i frutti di mare – krewetek, ostryg, kałamarnic itp. Dużą rolę w tureckiej kuchni odgrywają warzywa i owoce, przede wszystkim dlatego, iż jest to kraj rolniczy i rośnie ich tu bardzo wiele gatunków. Wśród przypraw królują mielona papryka i mięta, a wśród tłuszczów oliwa. Ważne miejsce zajmują przystawki i zupy. Niekiedy te pierwsze mogą wystarczyć jako pełne danie, zupy zaś (çorby) robi się niemalże ze wszystkiego.
Charakterystyczny dla Turków jest zwyczaj picia herbaty wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Herbata wyparła słynną kawę „po turecku” i jest dziś narodowym napojem; pije się ją w małych szklankach, mocno posłodzoną, zwykłą, miętową lub jabłkową. Ulubionym napojem jest również ayran, czyli zimny jogurt, rozcieńczony wodą i posolony – bardzo orzeźwiający.
Trunków z powodów religijnych nie piją Turcy zbyt ochoczo. Dobrych piw (bira) jest mało. Na rynku monopolistami są tureckie Efes Pilsen (całkiem niezły) oraz Marmara, a wśród piw zagranicznych króluje Tuborg. Z winami (şarap) sprawa też nie przedstawia się zbyt optymistycznie dla zawodowych kiperów. Wina czerwone (kırmızı şarap) i białe (beyaz şarap) najlepiej smakują z marki Kavaklıdere, Dikmen i Trakya. Wśród win tureckich brak jest półwytrawnych – dostępne są tylko z importu, i to w najlepszych restauracjach. Z wódek kupić można tureckie rakı, a poza tym kilka innych rozpowszechnionych w Europie, takich jak: dżin (cin), whisky (viski) czy brandy (kanyak). Przodującą firmą na rynku alkoholi jest państwowe przedsiębiorstwo Tekel.