Władze turystycznego kurortu zakazały wycieczek dla turystów tuk-tukami
Władze turystycznego kurortu w Maspalomas na południu Gran Canarii zakazały wycieczek dla turystów pojazdami typu tuk-tuk. wszystko przez niedociągnięcia, które wykazały oficjalne kontrole.
Jak poinformowały władze gminy San Bartolomé de Tirajana, na terenie której znajdują się m.in. słynne turystyczne kurorty San Agustin, Playa del Ingles, Maspalomas i Meloneras, rutynowe kontrole pojazdów przeprowadzane przez lokalną policję oraz Departament Transportu i Mobilności Miejskiej, wykazały szereg naruszeń przepisów.
Zakaz tuk-tuków
Dalsza eksploatacja pojazdów elektrycznych może grozić ich konfiskatą.
Podczas gdy w innych miejscach trwają prace nad ustanowieniem przepisów dotyczących tuk-tuków, to właśnie Maspalomas – jeden z trzech najważniejszych regionów turystycznych w Hiszpanii wprowadziło zakaz ich stosowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Halo Polacy". Jak wygląda życie w Bułgarii? „Temat wraca jak bumerang”
Kontrole wykazały, że pojazdy jednej z firm nie miały odpowiedniego wyposażenia w kasę fiskalną, brakowało obowiązkowych formularzy skarg i wniosków oraz uprawnień wymaganych dla przewodników edukacyjnych. Firma obsługiwała flotę 10 tuk-tuków na Gran Canarii, w których kierowca mógł przewozić po sześciu pasażerów.
Organizatorzy wycieczek tuk-tukami w Maspalomas, zostali zmuszeni do odwołania rezerwacji dla turystów.
Zarabiali 150 euro na jednej wycieczce
Ukarana firma oferowała codzienne 90-minutowe rodzinne wycieczki tuk-tukiem za 149 euro, odbierając klientów z ich hoteli i zabierając do najważniejszych miejsc turystycznych, takich jak słynne wydmy Maspalomas i punkty widokowe w San Agustín i Avenida de Francia.
Oferowano również bezpłatne prezenty, w tym lokalne przysmaki, takie jak hiszpańskie ciastka Moya (z matchą, czyli sproszkowaną zieloną herbatą, orzechami pekan i białą czekoladą) oraz butelki popularnego kanaryjskiego sosu mojo (w składzie m.in.: ostre papryczki, czosnek, kolendra i zielona pietruszka, podawane z małymi lokalnymi ziemniakami).
Czytaj też: 10 szalonych podróży dookoła świata