Zakopane. Najlepsze restauracje na obiad w sezonie
Zakopane jest jednym z najpopularniejszych miejsc na wakacje w Polsce. W ciągu ostatnich kilku lat zarówno liczba turystów, jak i restauracji, znacząco się zwiększyła. Warto wiedzieć, które miejsca są warte odwiedzenia.
Restauracje w Zakopanem
Restauracji w Zakopanem znajdziemy wiele, lecz nie wszystkie są warte odwiedzenia. Turyści wymieniają się opiniami na ich temat w internecie - prezentujemy te, które zyskały jedne z lepszych ocen.
Wśród kuchni lokalnych przodują Bakowo Zohylina Niznio, Bąkowo Zohylina Wyżnio i Javorina. Znajdziemy tam typowe, miejscowe dania, które zagwarantują nam niezapomniane smaki. W sezonie warto pamiętać o zrobieniu rezerwacji, gdyż dobre restauracje często są zapełnione.
Góralskie jedzenie
Jadąc na południe Polski warto wiedzieć, co zalicza się do klasycznego, góralskiego jedzenia. Przodują tutaj znane wielu osobom oscypki. Dzisiaj są sprzedawane nie tylko w Zakopanem, ale to tam są zdecydowanie najlepsze. Często podaje się je z żurawiną na ciepło.
Kuchnia góralska - co warto zjeść?
Idąc do restauracji góralskiej zdecydowanie warto spróbować kwaśnicę, jagnięcinę czy baraninę. Słynny na południu jest także pstrąg podawany z oscypkiem i smażony na maśle. Do znanych potraw należy również placek zbójnicki, w którym znajdziemy gulasz.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl