Trwa ładowanie...

Zakopane. Najlepsze restauracje na obiad w sezonie

Zakopane jest jednym z najpopularniejszych miejsc na wakacje w Polsce. W ciągu ostatnich kilku lat zarówno liczba turystów, jak i restauracji, znacząco się zwiększyła. Warto wiedzieć, które miejsca są warte odwiedzenia.
Share
Znajdziemy tam typowe, miejscowe dania, które zagwarantują nam niezapomniane smaki
Znajdziemy tam typowe, miejscowe dania, które zagwarantują nam niezapomniane smakiŹródło: 123RF
d3e9edr

Restauracje w Zakopanem

Restauracji w Zakopanem znajdziemy wiele, lecz nie wszystkie są warte odwiedzenia. Turyści wymieniają się opiniami na ich temat w internecie - prezentujemy te, które zyskały jedne z lepszych ocen.

Wśród kuchni lokalnych przodują Bakowo Zohylina Niznio, Bąkowo Zohylina Wyżnio i Javorina. Znajdziemy tam typowe, miejscowe dania, które zagwarantują nam niezapomniane smaki. W sezonie warto pamiętać o zrobieniu rezerwacji, gdyż dobre restauracje często są zapełnione.

d3e9edr

Góralskie jedzenie

Jadąc na południe Polski warto wiedzieć, co zalicza się do klasycznego, góralskiego jedzenia. Przodują tutaj znane wielu osobom oscypki. Dzisiaj są sprzedawane nie tylko w Zakopanem, ale to tam są zdecydowanie najlepsze. Często podaje się je z żurawiną na ciepło.

d3e9edr

Kuchnia góralska - co warto zjeść?

Idąc do restauracji góralskiej zdecydowanie warto spróbować kwaśnicę, jagnięcinę czy baraninę. Słynny na południu jest także pstrąg podawany z oscypkiem i smażony na maśle. Do znanych potraw należy również placek zbójnicki, w którym znajdziemy gulasz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Zakopane przeżywa oblężenie. To zasługa m.in. turystów z Bliskiego Wschodu

d3e9edr

Podziel się opinią

Share
d3e9edr
d3e9edr