Zjadłam palce Lucyfera. Nie każdy by się odważył

Myślałam, że to sterta oderwanych łap bazyliszka. Nie jestem odosobniona w swoim skojarzeniu, bo w Portugalii mówi się o nich palce lucyfera. A to najzwyklejsze pąkle kaczenice.

Percebes - palce Lucyfera czy pąkle kaczenice
Percebes - palce Lucyfera czy pąkle kaczenice
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Basia Żelazko

13.11.2023 | aktual.: 13.11.2023 08:38

W małej nadmorskiej miejscowości w środkowej Portugalii Foz do Arelho kilka miejscowych pań sprzedaje regionalne przysmaki. Orzeszki pinii nanizane na nitkę, dzięki czemu wyglądają jak korale, ciastka z prażonymi fistaszkami, muszle w siatkach, a nawet kraby.

Ze zgrozą zaglądam do pojemnika, w którym leży coś, co wygląda jak stos łap okrytych czarnymi łuskami i zakończonych grubymi pazurami. Nareszcie, znalazłam największy portugalski przysmak.

Czym są palce Lucyfera?

Swoją ciekawą ksywkę palce Lucyfera zawdzięczają oczywiście wyglądowi jak z horroru. Jeśli nie lubicie jeść owoców morza czy "dziwnych" ryb, bo wyglądają "jak robaki", to z pewnością nie skusicie się na ten portugalski przysmak. A wielka szkoda.

Percebes, czyli po polsku pąkle kaczenice, to rzadkie skorupiaki występujące nad oceanem. Te znalezione przeze mnie w Foz do Arelho na zachodzie Portugalii kosztowały 25 euro za jeden kilogram, ale ich cena sięga nawet 100 euro. Dlaczego?

Pani Carla, jedna ze sprzedawczyń w Foz do Arelho prezentuje cały pojemnik pąkli
Pani Carla, jedna ze sprzedawczyń w Foz do Arelho prezentuje cały pojemnik pąkli© WP

Pąkle jeszcze w stadium larwalnym przywierają do skał omiatanych oceanicznymi falami. Tak spędzają resztę dni, żywiąc się niesionym wodą planktonem. By je zebrać, trzeba zapuścić się ze specjalnymi narzędziami często do niebezpiecznych skalistych ścian, urwisk, klifów. Rybacy zbierający palce Lucyfera nazywani są percebeiros.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Percebeiros przy pracy
Percebeiros przy pracy © Licencjodawca | Christopher Pillitz

Jak smakują palce Lucyfera?

Wielu zastanawia się, jak smakuje ten przysmak, a ze względu na wygląd, nie każdy odważy się go spróbować. Ja się nie wahałam i powiem wprost - smakuje jak woda z oceanu. Jak klasyczne owoce morza, tak i pąkle kaczenice mają tzw. rybi posmak, ale naprawdę delikatny.

Mówi się, że najlepszym sposobem na przyrządzenie pąkli jest ten najprostszy, czyli bez zbędnych udziwnień.

Jadalna część "palca" po obraniu z łusek
Jadalna część "palca" po obraniu z łusek© WP

Najpierw należy je dobrze opłukać. Potem umieszczamy je w osolonym wrzątku na dwie godziny. Jemy je na zimno jako przekąskę. Trzymamy wtedy za "pazur", ściągamy łuskę i zjadamy... tę gumową rurkę z wnętrza percebes.

Zachęciliśmy was? Smacznego!

Percebes dostaniemy tylko albo na lokalnych targach, albo w wykwintnych restauracjach. Tu na zdjęciu percebes w wersji fine dining
Percebes dostaniemy tylko albo na lokalnych targach, albo w wykwintnych restauracjach. Tu na zdjęciu percebes w wersji fine dining© Visit Portugal
Źródło artykułu:WP Turystyka
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (15)