Zjednoczone Emiraty Arabskie
Zjednoczone Emiraty Arabskie to kraj pełen kontrastów, w którym nowoczesność w przedziwny sposób związana jest z tradycją.
_ Stolica: Abu Dhabi Powierzchnia: 83 600 km2 Waluta: dirham (AED), 1 EUR = 4,45 AED Liczba mieszkańców: 2,6 mln _
Dzięki funduszom pochodzącym ze sprzedaży ropy rozwinęła się w tym państwie turystyka najwyższej kategorii, ukierunkowana na zasobną międzynarodową klientelę. Zjednoczone Emiraty Arabskie to kraj pełen kontrastów, w którym nowoczesność w przedziwny sposób związana jest z tradycją. Emiraty Arabskie, które zaledwie 30 lat temu były krajem pustynnym, dziś zadziwią nas wszechobecną ekstrawagancją: od futurystycznych budowli w wielkich miastach po nomadów ciągle żyjących na pustyni, od tradycyjnych wyścigów wielbłądów po uliczne wyścigi limuzyn, ... Jedno jest pewne - nie będziemy rozczarowani, przekraczając granice Emiratów.
Co warto zobaczyć: Abu Dhabi, Dubaj i jego plaże, emiraty Szardża, Ras Al-Chajma, Al Hali, oaza-emirat Al Ain, wyspa Bani Yas, pustynia.
Jak spędzić czas: wyprawy na pustynię autem z napędem na 4 koła, zakupy, sporty wodne, nurkowanie, łowienie ryb, golf.
Kiedy pojechać: od stycznia do maja.
Święta i wydarzenia: wyścigi wielbłądów w Dubaju (każdy czwartek i piątek, od października do maja), Święto Narodowe (2 grudnia), Międzynarodowy Festiwal Filmu w Dubaju (grudzień), Dubai World Cup (marzec).
Co warto kupić: dywany, srebrna i złota biżuteria (także ze szlachetnymi kamieniami), przyprawy, kindżały (sztylety)…
Religia: muzułmanie-sunnici (80%), muzułmanie-szyici (16%), chrześcijanie, hinduiści i wyznawcy innych religii (4%) Wymagane dokumenty: paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty wystąpienia o wizę, oczywiście wiza, bilet powrotny.
Zdrowie: Niewielkie ryzyko malarii. Woda niezdatna do picia. Po zapadnięciu zmroku zaczyna się atak komarów. Latem temperatury przekraczają 35°C, trzeba zatem zabezpieczyć się przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych.
Bezpieczeństwo: brak uwag
Zagrożenia naturalne: brak uwag
Ulubione sporty: wyścigi wielbłądów, dromaderów oraz dhows (arabskie łodzie o wysoko podniesionych rufach).
Lokalne specjały: szoarma (wąskie paski mięsa wołowego lub kurczaka, marynowane i przyprawione, zapakowane w „kopertę” z chleba arabskiego), tabuli, humus (purée z ciecierzycy).
Popularne napoje: kawa, ajran (napój na bazie jogurtu).