20.000 € za psa? Jego nos jest tego wart
Znaleźć złoto własnym nosem to godna pozazdroszczenia zdolność a właśnie to robią psy, które na Istrii polują na – trufle!
05.08.2022 | aktual.: 18.08.2022 14:09
Trufle to jeden z najdroższych składników na świecie i żeby można było się delektować wieloma istryjskimi specjałami przygotowanymi z trufli, potrzebna jest pomoc jednej z najdroższych ras psów na świecie – lagotta romagnola – znanej jako pies truflarz.
Trufle są wyjątkowo docenianymi grzybami rosnącymi od 5 do 30 cm pod ziemią.
Wyglądem przypominają ziemniaki i to jest jedyna zwyczajna cecha tego składniku. Trufle mają bardzo specyficzny i ostry zapach, z tego powodu najlepsi kucharze na świecie używają ich w swoich specjałach. Ich rzadkie występowanie i skomplikowane zbieranie sprawiają, że są bardzo drogim składnikiem, ale ich wkład w dania i lokalną kuchnię istryjską usprawiedliwia tę cenę.
Legenda głosi, że trufle rosną, ponieważ bóg Jupiter piorunem trafił w drzewo dębu. Poza tym, że jego zasługą jest jeden z najcenniejszych składników, z jego powodu uważany jest również za afrodyzjak.
W podziemiach lasu Motovuńskiego, wokół bajkowego średniowiecznego miasteczka Motovunu, istnieją trufle, które zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinesa.
Jest to dolina, w której będziesz chodzić po gastronomicznym złocie, ponieważ gleba jest pełna trufli. Właśnie w tym miejscu znaleziono białą truflę o masie ponad 1,3 kg.
Kiedy grzyb dostaje swoją nazwę, wtedy wiesz, że jest ważny. Właśnie jedna taka trufla, tuber magnatum pico, na aukcji w Sotheby sprzedana została za 61.250 USD. Nieźle jak za jednego "ziemniaka" prawda? Dlatego nie dziwi fakt, że najlepsze psy poszukujące trufli są warte nawet 20.000 EUR.
Jesień to pora roku, kiedy rozpoczynają się polowania na najcenniejsze – białe trufle.
Ze względu na ich rzadkość, polowanie często porównywane jest z szukaniem ukrytego skarbu. Możesz także zająć się szukaniem trufli, ale jeżeli wolisz odpocząć i jeść, to wystarczy, że w okresie od września do listopada odwiedzisz Dni trufli na Istrii albo kiedykolwiek indziej w roku oddasz się w ręce kucharzy w licznych istryjskich restauracjach.
Po tym jak cenny (i drogi) pies wykopie truflę, przekazuje ją w ręce świetnych kucharzy i wtedy przechodzimy do najlepszej części – jedzenia.
To co sprawia, że istryjska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju na świecie, to oferta czarnych i białych świeżych trufli przez cały rok! Trufle są tam zawsze na talerzu.
Najlepsze dania przyrządzane są najprościej: trufle starte na domowy makaron albo trufle na omlecie, czyli znana fritaja. Nie zrobisz błędu, jeżeli je spróbujesz w połączeniu śródziemnomorskim z rybą albo mięsem. Szczególny smak, który trufla nadaje każdemu daniu z pewnością zapamiętasz, a wspomnienia o Istrii będą miały intensywny smak i zapach.
Jeżeli lubisz słodycze w czasie gorących dni możesz się ochłodzić lodami truflowymi. Dobrze czytasz – lodami. W nowoczesnym wariancie przyrządzany jest suflet czekoladowy, na którym kładzie się cienko pokrojone trufle, które lokalni smakosze nazywają istryjską hostią. Alleluja!