20.000 € za psa? Jego nos jest tego wart

Znaleźć złoto własnym nosem to godna pozazdroszczenia zdolność a właśnie to robią psy, które na Istrii polują na – trufle!

Źródło zdjęć: © materiały partnera

05.08.2022 | aktual.: 18.08.2022 14:09

Trufle to jeden z najdroższych składników na świecie i żeby można było się delektować wieloma istryjskimi specjałami przygotowanymi z trufli, potrzebna jest pomoc jednej z najdroższych ras psów na świecie – lagotta romagnola – znanej jako pies truflarz.

Trufle są wyjątkowo docenianymi grzybami rosnącymi od 5 do 30 cm pod ziemią.

Wyglądem przypominają ziemniaki i to jest jedyna zwyczajna cecha tego składniku. Trufle mają bardzo specyficzny i ostry zapach, z tego powodu najlepsi kucharze na świecie używają ich w swoich specjałach. Ich rzadkie występowanie i skomplikowane zbieranie sprawiają, że są bardzo drogim składnikiem, ale ich wkład w dania i lokalną kuchnię istryjską usprawiedliwia tę cenę.

© materiały partnera

Legenda głosi, że trufle rosną, ponieważ bóg Jupiter piorunem trafił w drzewo dębu. Poza tym, że jego zasługą jest jeden z najcenniejszych składników, z jego powodu uważany jest również za afrodyzjak.

W podziemiach lasu Motovuńskiego, wokół bajkowego średniowiecznego miasteczka Motovunu, istnieją trufle, które zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinesa.

Jest to dolina, w której będziesz chodzić po gastronomicznym złocie, ponieważ gleba jest pełna trufli. Właśnie w tym miejscu znaleziono białą truflę o masie ponad 1,3 kg.

Kiedy grzyb dostaje swoją nazwę, wtedy wiesz, że jest ważny. Właśnie jedna taka trufla, tuber magnatum pico, na aukcji w Sotheby sprzedana została za 61.250 USD. Nieźle jak za jednego "ziemniaka" prawda? Dlatego nie dziwi fakt, że najlepsze psy poszukujące trufli są warte nawet 20.000 EUR.

Sasa Halambek
Sasa Halambek © materiały partnera

Jesień to pora roku, kiedy rozpoczynają się polowania na najcenniejsze – białe trufle.

Ze względu na ich rzadkość, polowanie często porównywane jest z szukaniem ukrytego skarbu. Możesz także zająć się szukaniem trufli, ale jeżeli wolisz odpocząć i jeść, to wystarczy, że w okresie od września do listopada odwiedzisz Dni trufli na Istrii albo kiedykolwiek indziej w roku oddasz się w ręce kucharzy w licznych istryjskich restauracjach.

Po tym jak cenny (i drogi) pies wykopie truflę, przekazuje ją w ręce świetnych kucharzy i wtedy przechodzimy do najlepszej części – jedzenia.

To co sprawia, że istryjska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju na świecie, to oferta czarnych i białych świeżych trufli przez cały rok! Trufle są tam zawsze na talerzu.

Najlepsze dania przyrządzane są najprościej: trufle starte na domowy makaron albo trufle na omlecie, czyli znana fritaja. Nie zrobisz błędu, jeżeli je spróbujesz w połączeniu śródziemnomorskim z rybą albo mięsem. Szczególny smak, który trufla nadaje każdemu daniu z pewnością zapamiętasz, a wspomnienia o Istrii będą miały intensywny smak i zapach.

© materiały partnera

Jeżeli lubisz słodycze w czasie gorących dni możesz się ochłodzić lodami truflowymi. Dobrze czytasz – lodami. W nowoczesnym wariancie przyrządzany jest suflet czekoladowy, na którym kładzie się cienko pokrojone trufle, które lokalni smakosze nazywają istryjską hostią. Alleluja!

Zobacz także