Co zjemy na wakacjach, czyli kuchnia w krajach popularnych wśród turystów

Wybierając się na wakacje do kurortów europejskich wielu turystów zaciera ręce na myśl o tym, że będą zajadać się świeżymi owocami morza, wymyślnymi tapasami, ręcznie robionymi makaronami czy przepysznymi sałatkami. Jakiej kuchni możemy się spodziewać w popularnych turystycznie krajach?

Obraz
Źródło zdjęć: © Mubus7 - Shutterstock
Ilona Raczyńska

*Wybierając się na wakacje wielu turystów zaciera ręce na myśl o tym, że będą zajadać się świeżymi owocami morza, wymyślnymi tapasami, ręcznie robionymi makaronami czy przepysznymi sałatkami. Jakiej kuchni możemy się spodziewać w popularnych turystycznie krajach? *

Hiszpania
Choć o gustach się nie dyskutuje, to kuchnia hiszpańska zaliczana jest do jednej z najsmaczniejszych na świecie. Owoce morza, suszona kiełbasa, _ tapas , churros czy paella _ to charakterystyczne potrawy z tego kraju. Popularna jest także tortilla, ale nie należy się spodziewać naleśnika z farszem. Hiszpańska tortilla to omlet przygotowany z jajek i ziemniaków oraz innych składników.

W zależności od tego, do którego regionu trafimy należy oczekiwać różnych propozycji. Na północy kraju dominują ryby i owoce morza. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko pikantne. Tutaj oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran łączy się z owocami morza. Stąd pochodzi paella, a popularną kiełbasą jest fuet. W Andaluzji przyrządza się mięsa z rożna, smażone sardynki i kalmary oraz sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz pomidorów i papryki. Stąd pochodzi także hiszpański chłodnik – _ gazpacho _ oraz popularne w całym kraju tapas. W Andaluzji powstają także słodycze z tłuczonych migdałów. W środkowej Hiszpanii serwuje się dziczyznę, bażanty i kuropatwy. Popularne są tu dania jednogarnkowe, np.: potrawy z duszonej fasoli lub grochu, które podaje się z chlebem.

W kurortach skosztować można najpopularniejszych propozycji z hiszpańskiej kuchni, ale dodatkowo Baleary słyną z dań słodko pikantnych z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Podstawą potraw obiadowych jest wieprzowina, ryby, owoce morza. Na Wyspach Kanaryjskich do dań z ryb dodaje się kolendrę i paprykę. Wiele potraw serwuje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Jako deser podaje się _ bienmesabe _, czyli słodki krem z migdałów i żółtek z dodatkiem kanaryjskiego wina.

Portugalia
Kuchnia portugalska jest prosta, ale bardzo pożywna. Królują w niej owoce morza, ryby i mięso. Popularny jest _ bacalhau (suszony, solony dorsz), słodkie sardynki z grilla czy flaki z białą fasolą. Podaje się także wieprzowinę gotowaną z mięczakami. W menu restauracji często można znaleźć gulasze mięsne, rybne lub warzywne. Kuchnia portugalska to także zupy. Najbardziej popularne to caldo verde _ (z kapusty galicyjskiej, ziemniaków, cebuli, czosnku i plasterków _ chourico _) i _ sopa de pedra _ (z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników). W kuchni portugalskiej bardzo często pojawia się jajko. Podaje się je na ziemniakach, steku czy tostach

Obraz

Tradycyjne, portugalskie sardynki z grilla Fot. Elena Dijour

Portugalska kuchnia to także słodycze i desery. Cukiernie są tu czynne często do późnych godzin nocnych. Najpopularniejsze ciasto to _ pastel de nata _ – małe tarty z nadzieniem budyniowym, pochodzące z lizbońskiej dzielnicy Belem. Wśród deserów królują także _ sonhos _, małe pączki obtoczone w cukrze.

Grecja
Kuchnia grecka jest prosta i zdrowa. Stosuje się w niej duże ilości czosnku, oliwy, liści winorośli, pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny, jagnięciny i ryb. Najbardziej charakterystycznym daniem tej kuchni jest _ moussaka _ - zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem. Także z Grecji pochodzi popularny sos tzatziki, z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka. Jedną z najpopularniejszych zup w kuchni greckiej jest _ fasolada _, ale nie należy także zapominać o _ avgolemono _, czyli sosach i zupach na bazie jajek i soku z cytryny. W Grecji odpowiednikiem hiszpańskich tapas są _ mezes _ - z pieczywem podaje się zazwyczaj: plaster sera feta i kilka oliwek, polane oliwą z oliwek i przyprawione. Czasem jest to mała porcję marynowanych owoców morza lub wędzonego mięsa.

Poszczególne greckie wyspy mają oczywiście swoje specjalności, np. na Kos podaje się tartę cytrynową, na Siros zapiekankę z cukinii, a na Mykonos zapiekankę z cebuli i sera.

Gruzja
Z przepysznej i bardzo pożywnej kuchni słynie Gruzja. Dojrzewające w słońcu pomidory, bakłażany czy papryki, podaje się tu z baraniną oraz wyjątkowymi dodatkami: orzechami czy nasionami granatu. Ale znakiem rozpoznawczym gruzińskiej kuchni są bezapelacyjnie chaczapuri, czyli placki zapiekane z serem podawane w różnych wariantach, np. z jajkiem lub pastą z fasoli. Kolejna wizytówka gruzińskiej kuchni to pierogi chinkali. Wypełnione są mięsem mielonym (baranim lub wieprzowym) oraz bulionem, który należy umiejętnie wypić, a dopiero później zjeść resztę. Popularne danie w Gruzji to także _ lobio _ – zupa lub gulasz na bazie fasoli. Słodkości w gruzińskiej kuchni są także obecne. Tylko tutaj można zjeść słodki chleb _ nazuki _ czy _ tklapi _ – sprasowane, owocowe puree. Przedziwnie wyglądającym, gruzińskim deserem są _ czurczchela _ - nawleczone na nitkę orzechy oblane zagęszczonym sokiem z winogron lub karmelem, przez niektórych nazywane są gruzińskimi snickersami.

Obraz

Czurczchele - gruziński przysmak Fot. Miłosz Maślanka - Shutterstock

Włochy
W kuchni włoskiej królują przyprawy: oregano, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn. Dość powszechnie stosuje się także parmezan, oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Nie jest tajemnicą, że ta kuchnia specjalizuje się w potrawach mącznych, ale także rybnych i owocach morza. Każdy z regionów kraju ma swoje kulinarne specjały. Na północy je się ryż i polentę, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, Bolonia z sosu mięsnego, a Neapol z tradycyjnej pizzy.

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę