WyspyCo zjemy na wakacjach, czyli kuchnia w krajach popularnych wśród turystów

Co zjemy na wakacjach, czyli kuchnia w krajach popularnych wśród turystów

Wybierając się na wakacje do kurortów europejskich wielu turystów zaciera ręce na myśl o tym, że będą zajadać się świeżymi owocami morza, wymyślnymi tapasami, ręcznie robionymi makaronami czy przepysznymi sałatkami. Jakiej kuchni możemy się spodziewać w popularnych turystycznie krajach?

Co zjemy na wakacjach, czyli kuchnia w krajach popularnych wśród turystów
Źródło zdjęć: © Mubus7 - Shutterstock
Ilona Raczyńska

02.06.2016 | aktual.: 09.11.2016 19:06

*Wybierając się na wakacje wielu turystów zaciera ręce na myśl o tym, że będą zajadać się świeżymi owocami morza, wymyślnymi tapasami, ręcznie robionymi makaronami czy przepysznymi sałatkami. Jakiej kuchni możemy się spodziewać w popularnych turystycznie krajach? *

Hiszpania
Choć o gustach się nie dyskutuje, to kuchnia hiszpańska zaliczana jest do jednej z najsmaczniejszych na świecie. Owoce morza, suszona kiełbasa, _ tapas , churros czy paella _ to charakterystyczne potrawy z tego kraju. Popularna jest także tortilla, ale nie należy się spodziewać naleśnika z farszem. Hiszpańska tortilla to omlet przygotowany z jajek i ziemniaków oraz innych składników.

W zależności od tego, do którego regionu trafimy należy oczekiwać różnych propozycji. Na północy kraju dominują ryby i owoce morza. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko pikantne. Tutaj oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran łączy się z owocami morza. Stąd pochodzi paella, a popularną kiełbasą jest fuet. W Andaluzji przyrządza się mięsa z rożna, smażone sardynki i kalmary oraz sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz pomidorów i papryki. Stąd pochodzi także hiszpański chłodnik – _ gazpacho _ oraz popularne w całym kraju tapas. W Andaluzji powstają także słodycze z tłuczonych migdałów. W środkowej Hiszpanii serwuje się dziczyznę, bażanty i kuropatwy. Popularne są tu dania jednogarnkowe, np.: potrawy z duszonej fasoli lub grochu, które podaje się z chlebem.

W kurortach skosztować można najpopularniejszych propozycji z hiszpańskiej kuchni, ale dodatkowo Baleary słyną z dań słodko pikantnych z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Podstawą potraw obiadowych jest wieprzowina, ryby, owoce morza. Na Wyspach Kanaryjskich do dań z ryb dodaje się kolendrę i paprykę. Wiele potraw serwuje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Jako deser podaje się _ bienmesabe _, czyli słodki krem z migdałów i żółtek z dodatkiem kanaryjskiego wina.

Portugalia
Kuchnia portugalska jest prosta, ale bardzo pożywna. Królują w niej owoce morza, ryby i mięso. Popularny jest _ bacalhau (suszony, solony dorsz), słodkie sardynki z grilla czy flaki z białą fasolą. Podaje się także wieprzowinę gotowaną z mięczakami. W menu restauracji często można znaleźć gulasze mięsne, rybne lub warzywne. Kuchnia portugalska to także zupy. Najbardziej popularne to caldo verde _ (z kapusty galicyjskiej, ziemniaków, cebuli, czosnku i plasterków _ chourico _) i _ sopa de pedra _ (z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników). W kuchni portugalskiej bardzo często pojawia się jajko. Podaje się je na ziemniakach, steku czy tostach

Tradycyjne, portugalskie sardynki z grilla Fot. Elena Dijour

Portugalska kuchnia to także słodycze i desery. Cukiernie są tu czynne często do późnych godzin nocnych. Najpopularniejsze ciasto to _ pastel de nata _ – małe tarty z nadzieniem budyniowym, pochodzące z lizbońskiej dzielnicy Belem. Wśród deserów królują także _ sonhos _, małe pączki obtoczone w cukrze.

Grecja
Kuchnia grecka jest prosta i zdrowa. Stosuje się w niej duże ilości czosnku, oliwy, liści winorośli, pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny, jagnięciny i ryb. Najbardziej charakterystycznym daniem tej kuchni jest _ moussaka _ - zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem. Także z Grecji pochodzi popularny sos tzatziki, z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka. Jedną z najpopularniejszych zup w kuchni greckiej jest _ fasolada _, ale nie należy także zapominać o _ avgolemono _, czyli sosach i zupach na bazie jajek i soku z cytryny. W Grecji odpowiednikiem hiszpańskich tapas są _ mezes _ - z pieczywem podaje się zazwyczaj: plaster sera feta i kilka oliwek, polane oliwą z oliwek i przyprawione. Czasem jest to mała porcję marynowanych owoców morza lub wędzonego mięsa.

Poszczególne greckie wyspy mają oczywiście swoje specjalności, np. na Kos podaje się tartę cytrynową, na Siros zapiekankę z cukinii, a na Mykonos zapiekankę z cebuli i sera.

Gruzja
Z przepysznej i bardzo pożywnej kuchni słynie Gruzja. Dojrzewające w słońcu pomidory, bakłażany czy papryki, podaje się tu z baraniną oraz wyjątkowymi dodatkami: orzechami czy nasionami granatu. Ale znakiem rozpoznawczym gruzińskiej kuchni są bezapelacyjnie chaczapuri, czyli placki zapiekane z serem podawane w różnych wariantach, np. z jajkiem lub pastą z fasoli. Kolejna wizytówka gruzińskiej kuchni to pierogi chinkali. Wypełnione są mięsem mielonym (baranim lub wieprzowym) oraz bulionem, który należy umiejętnie wypić, a dopiero później zjeść resztę. Popularne danie w Gruzji to także _ lobio _ – zupa lub gulasz na bazie fasoli. Słodkości w gruzińskiej kuchni są także obecne. Tylko tutaj można zjeść słodki chleb _ nazuki _ czy _ tklapi _ – sprasowane, owocowe puree. Przedziwnie wyglądającym, gruzińskim deserem są _ czurczchela _ - nawleczone na nitkę orzechy oblane zagęszczonym sokiem z winogron lub karmelem, przez niektórych nazywane są gruzińskimi snickersami.

Czurczchele - gruziński przysmak Fot. Miłosz Maślanka - Shutterstock

Włochy
W kuchni włoskiej królują przyprawy: oregano, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn. Dość powszechnie stosuje się także parmezan, oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Nie jest tajemnicą, że ta kuchnia specjalizuje się w potrawach mącznych, ale także rybnych i owocach morza. Każdy z regionów kraju ma swoje kulinarne specjały. Na północy je się ryż i polentę, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, Bolonia z sosu mięsnego, a Neapol z tradycyjnej pizzy.

Komentarze (4)