Trwa ładowanie...
ycipk-h2ula3
ycipk-h2ula3

Dalmacja - Najnowsze informacje

Miejscowość Bol w Dalmacji na wyspie Brac w Chorwacji kusi widokami iStock
Podziel się

Dalmacja turystyką i rolnictwem stoi. Po wygaszonym konflikcie na początku lat 90. znaczenie Dalmacji jako najpopularniejszego zakątka w Chorwacji rosło. Obecnie Dubrownik czy Split oraz wyspy Hvar, Mljet i Korcula to atrakcje na skalę kontynentu.

ycipk-h2ula3

Chorwacja – Dalmacja to również inne kraje bałkańskie

Dalmacja jest regionem na Bałkanach, rozciągniętym bardziej wzdłuż równoleżników niż południków. Kraina leży w większości w Chorwacji, ale również w Czarnogórze (Boka Kotorska) oraz Bośni i Hercegowinie (miasto Neum i okolice), płynnie przechodząc w wybrzeże Morza Adriatyckiego z nawet tysiącem wysp i wysepek.

Krajobraz Dalmacji tworzą plantacje winorośli, oliwek, fig, cytrusów, łowi się tutaj ryby, wypasa owce i kozy. Nie znaczy to jednak, że wszędzie kolejne dni płyną leniwie, a turyści grzecznie zwiedzają kolejne atrakcje Dalmacji. Największe wyspy regionu ze znanymi plażami oraz najchętniej odwiedzane miasta wprost tętnią życiem od wczesnej wiosny do późnej jesieni, napędzając gospodarkę Chorwacji.

Dalmacja – atrakcje

Chorwacji nie da się poznać w tydzień czy w dwa. Prawdziwy klimat tego południowoeuropejskiego kraju dociera do wytrawnego turysty po dogłębnej eksploracji poszczególnych regionów. Dalmacja dzieli się formalnie na kilka mniejszych części. To:

ycipk-h2ula3
  • Dalmacja Południowa, najcieplejsza, ze śródziemnomorskim klimatem, z pyszną kuchnią, malowniczych wybrzeżem i imponującym Dubrownikiem.
  • Środkowa Dalmacja, czyli udane połączenie plaż z zatoczkami, niezapomnianych zabytków, bujnej przyrody, zapomnianych wiosek i znanych kurortów.
  • Dalmacja Północna – parki narodowe, wodospady, wspinaczka, klify, sporty wodne, naturyści, winnice, plantacje, lasy, bogate tradycje i wieki historii.

W Dalmacji znajdziemy takie parki narodowe, jak:

W części kościołów natrafimy nawet na msze prowadzone w języku polskim. Katolicka Chorwacja to miejsce, gdzie możemy zawędrować w pobliże meczetów, chociaż nie ma ich zbyt wiele. Jeśli zdecydujemy się na wejście do środka, koniecznie z szacunku zadbajmy o odpowiedni strój.

ycipk-h2ula3

Miasta Dalmacji

Do najważniejszych miast Dalmacji należą:

  • Zabytkowy Dubrownik, uwielbiany przez turystów z całego świata, zwłaszcza fanów ”Gry o tron”.
  • Split, stolica Dalmacji (tu słynny pałac Dioklecjana).
  • Zadar, ciekawie położony kurort Północnej Dalmacji z Morskimi Organami.
  • Trogir, perła Adriatyku z centrum na pięknej wyspie i z byłym miejscem zsyłki trędowatych, wyspą Ciovo.
  • Bol ze słynnym dominikańskim monasterem, obecnie z hotelem w środku.
  • Szybenik zachwycający zakątek założony przez Słowian ze znaną Katedrą Św. Jakuba.
  • Kotor w zatoce Boka Kotorska w Czarnogórze, przypominający norweskie fiordy, z licznymi miejscami z Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO.
  • Makarska na riwierze, w cieniu gór Biokovo, centrum rozrywkowe z pięknymi plażami.

Dalmacja aktywnie i kulinarnie

Czyste plaże Dalmacji są głównie kamieniste i żwirkowe, ze skałami, klifami, ukrytymi zatoczkami oraz z nadmorskimi kurortami na malowniczych riwierach. Popularne jest uprawianie sportów wodnych, królują windsurfing, kitesurfing, nurkowanie.

ycipk-h2ula3

W dolinie rzeki Cetiny warto spróbować raftingu na spienionych wodach. Zalesione wzniesienia przyciągają z kolei piechurów i fanów trekkingu. Miłośnicy jazdy rowerem też nie będą rozczarowani. Można wybrać się na wycieczkę łodzią bądź większym statkiem pasażerskim.

A po aktywnym dniu pełnym zwiedzania i wędrówek trzeba spróbować potraw kuchni Dalmacji, zbliżonych do specjałów śródziemnomorskich. Je się tutaj na ogół mało tłusto, dość zdrowo, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Mięsa serwuje się z rożna, ryby z grilla, dania skrapia się oliwą, doprawia czosnkiem, natką pietruszki oraz rozmarynem, a w roli dodatków występują sałatki ze świeżych warzyw.

Dalmacja – pogoda

Pogoda w Dalmacji wykazuje wyraźne wpływy klimatu śródziemnomorskiego, co widoczne jest zwłaszcza w obszarach na wybrzeżu. Adriatyk jest porządnie rozgrzany już od końca maja aż do października, więc popływamy i będziemy mieli okazję uprawiać sporty wodne do jesieni. Najwyżej położone tereny wymykają się klasyfikacji, opady są najwyższe, a aura jest tam najmniej przewidywalna.

Kiedy jechać do Dalmacji? Od wiosny do jesieni, kiedy słońca jest najwięcej. Pomiędzy czerwcem a wrześniem z wakacji w Chorwacji będą zadowoleni fani plażowania, temperatury w Dalmacji nie spadają bowiem wówczas poniżej 20 st. C. Zależnie od podregionu lato może być bardzo ciepłe, albo też wręcz upalne, jak w Dubrowniku z 33 st. C. Przyjemnym temperaturom powietrza towarzyszą ciepłe noce.

Czas lotu / jazdy samochodem

1h 40 min lotu / ok. 12 h jazdy

Strefa czasowa

UTC+1

Wiza/paszport

Możliwy wjazd bezwizowy na podstawie dowodu osobistego lub paszportu.

Waluta

Kuna chorwacka (HRK)

Co warto zobaczyć
Przykładowe ceny

Ceny w Dalmacji maleją wraz z oddaleniem się od morza i centrów miast. Najatrakcyjniejszy turystycznie Dubrownik to bardzo drogie miejsce, zarówno jeśli chodzi o zakwaterowanie, jak i ceny atrakcji oraz wyżywienia i napojów. Jeśli chcemy zaoszczędzić, nie stołujmy się w centrum i sprawdźmy ceny w menu przed zamówieniem.
- Wypożyczenie leżaka na plaży: od 20 kun / dzień.
- Kawa na plaży: od 10 kun.
- Piwo na plaży: od 15 kun.
- Mała woda: od 5 kun.
- Butelka wina w sklepie: od 30 kun.
- Lokalne piwo w sklepie: od 7 kun.
- Gałka lodów: od 10 kun.
- Chleb: od 10 kun.
- Cheeseburger w fastfoodzie: od 9 kun.
- Pizza: od 40 kun.
- Danie z makaronem: od 50 kun.
- Stek z frytkami: od 90 kun.
- Benzyna: od 9 kun / litr.

Komunikacja

Komunikacja miejska, taksówki, wypożyczalnie rowerów i aut

Położenie

Dalmacja to kraina obejmująca chorwackie wybrzeża od wyspy Pag na północy, aż po Zatokę Kotorską na południu, wcinając się w ląd pasem o szerokości 50 km i długości około 400 km. W jej skład wchodzi także ok. 1000 przybrzeżnych wysp. Obszar ten dzielimy na 3 części: północną z centrum w Zadarze, środkową ze Splitem i południową z Dubrownikiem.

Co warto zjeść i wypić

- Placek burek z ciasta filo z nadzieniem mięsnym, serowym albo szpinakowym, równie popularny i jedzony tak chętnie, jak w Polsce kebab.
- Štrukli, ciasto z twarogiem i śmietaną, pieczone albo gotowane.
- Manestra, makaron z mięsem mielonym.
- Pašticada, gulasz z kopytkami.
- Arambašići, faszerowane liście winogron.
- Pizza z sardelami, specjał z wyspy Vis.
- Szynka dalmacka.
- Świeże owoce morza (w wersjach z gulaszem, gnocchi, risotto czy makaronem) i ryby z grilla (dorada i makrela).
- Figi.
- Lody lawendowe.
- Anchovies.
- Owczy ser z wyspy Pag.

Orientacyjna odległość

1443 km (do Splitu)

ycipk-h2ula3
ycipk-h2ula3