Trwa ładowanie...
d4aaw7k

Eksperyment pszczelarza. Dzięki niedźwiedziom wie, który miód jest najsmaczniejszy

Ibrahim Sedef, pszczelarz z Sürmene w północno-wschodniej Turcji, nie mógł sobie poradzić z niedźwiedziami, które kradły miód z jego uli. Zwierzęta bez trudu pokonywały wszelkie zabezpieczenia Sedefa. Aż w końcu pszczelarz postanowił niedźwiedzie wykorzystać.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Niedźwiedzie bardzo sprawnie dostawały się do miodu tureckiego pszczelarza
Niedźwiedzie bardzo sprawnie dostawały się do miodu tureckiego pszczelarza (zrzut ekranu/youtube.com, Fot: Demirören Haber Ajansı)
d4aaw7k

Chociaż słowa popularnej kołysanki wyraźnie mówią, że "stary niedźwiedź mocno śpi", to tureckie niedźwiadki od spania w nocy wolą zajadanie miodu u pobliskiego pszczelarza. Z początku Ibrahim chciał zniechęcić zwierzęta. Zainstalował wokół uli stalowe klatki, jednak zdały na nic się one nie zdały. Później pszczele domki poustawiał na dachu wysokiej szopy, lecz zwierzęta wspinały się po drzewach i dalej częstowały się miodem Sedefa. Pszczelarz wszystko zarejestrował na kamerze.

W końcu wpadł na pomysł, aby wykorzystać odwiedzające go niedźwiedzie, jako testerów smaku. Wybudował mocny stół, a na nim poustawiał kilka dużych misek. Do każdej wlał porcję innego, produkowanego przez siebie miodu: kwiatowego, kasztanowego, sosnowego oraz regionalny specjał – miód Anzer. Ibrahim do jednej misek wyłożył również konfiturę wiśniową kupioną w sklepie. Rezultat był zaskakujący.

d4aaw7k

Pszczelarz powtarzał eksperyment kilka razy, każdej nocy ustawiając miski w innej kolejności. Niedźwiedź jednak nigdy nie dał się zmylić i zawsze zaczynał konsumpcję od miodu Anzer. Później częstował się miodem kwiatowym, a konfitura wiśniowa stała nietknięta.

Dla pszczelarza wniosek jest oczywisty: miód Anzer jest po prostu najlepszy. Jednocześnie, o czym zwierzę raczej nie ma pojęcia, miód ten jest bardzo drogi. Ibrahim jednak przekonuje, że niedźwiedź kieruje się jakością, a zatem cena tego miodu jest adekwatna.

d4aaw7k

Miód Anzer, znany ze swoich leczniczych właściwości, powstaje z kwiatów rosnących na płaskowyżu Anzer (zwanym też płaskowyżem Ballıköy). To właśnie tam, w prowincji Rize nad Morzem Czarnym kwitną wyjątkowe, endemiczne rośliny, których nie można spotkać w innym miejscu na świecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4aaw7k

Podziel się opinią

Share

d4aaw7k

d4aaw7k