Wizyta na Kazimierzu to obowiązkowy punkt podczas zwiedzania Krakowa. Nie brakuje tam imponujących obiektów architektury sakralnej, ale też kawiarni, restauracji i barów. Na gastronomicznej mapie Kazimierza ważną rolę odgrywają słynne zapiekanki z Okrąglaka. - U nas zawsze jest dużo klientów - zapewnia sprzedawczyni.
Zapiekanki z Okrąglaka są hitem krakowskiego Kazimierza. Powstają tam od ponad 20 lat i tyle samo czasu zachwycają klientów.
Skąd wziął się fenomen zapiekanek?
- Historia kultowych zapiekanek zaczęła się w czasach PRL-u, kiedy pierwszy sekretarz Edward Gierek wykupił od Francuzów licencję na wypiek bagietek. Żeby nic się nie zmarnowało, niesprzedane, lekko czerstwe bagietki dostawały drugie życie. Oprószone wyrobem seropodobnym i pieczarkami lądowały w piecu, a potem cieszyły głodnych obywateli - tłumaczy Jędrzej Taranek, prowadzący program Jędrek NieNaŻarty.
Zobacz więcej w Telewizji WP.