WP

Katowicki budynek walczy o nagrodę architektoniczną Miesa van der Rohe. Zobacz, jak wygląda

Nowy Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach to jedyny polski budynek, który walczy o nagrodę Unii Europejskiej w dziedzinie architektury współczesnej im. Miesa van der Rohe 2019. Nie bez przyczyny mówi się, że to "architektoniczne Oscary".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nowy budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego wyróżniony w prestiżowym konkursie
Nowy budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego wyróżniony w prestiżowym konkursie (PAP)
WP

Nagroda Unii Europejskiej w konkursiearchitektury współczesnej im. Miesa van der Rohe to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień, jakie może zostać przyznane budynkowi. Gmach katowickiego wydziału jako jedyny polski projekt znalazł się na tzw. "shortliście" – zestawieniu 40 obiektów, które znalazły się w kolejnym etapie konkursu.

Budynek został zbudowany w 2017 r. Projekt przygotował zespół architektów z pracowni: BAAS arquitectura, Grupa 5 Architekci oraz Małeccy Biuro Projektowe.

WP

Nowa siedziba wydziału mieści się przy ul. Św. Pawła w Katowicach.

Choć do konkursu zakwalifikowało się aż osiemnaście polskich projektów (w tym siedem ze Śląska), to budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego jako jedyny polski budynek ma szansę zdobyć tytuł. Trzymamy kciuki!

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Tak wygląda Warszawa bez Rotundy

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP