Leć zimą do Tanzanii. Znajdziesz tam... polskie bociany
Jedyne takie miejsce za świecie!
Tanzania to bez wątpienia jeden z najbardziej zachwycających krajów Czarnej Afryki, który ma do zaoferowania o wiele więcej niż rozsławiony szczyt Kilimandżaro sięgający prawie 6 tys. metrów ponad poziomem morza. To przede wszystkim dziewicze, nietknięte ludzką ręką i rozciągające się w nieskończoność krajobrazy, piękne parki narodowe, w których podziwiać możemy m.in. lwy, słonie, lamparty, nosorożce. Największy w Afryce i drugi na świecie słodkowodny akwen wodny - jezioro Wiktorii - leży na pograniczu Burundi, Kenii, Rwandy, Ugandy i Tanzanii właśnie!
Nad jego brzegami można spotkać różowe flamingi czy dostojne hipopotamy, zwłaszcza u ujścia rzeki Kagery, która po wielu kontrowersjach została uznana za źródło Nilu. Z kolei spacerując w dolinie wpisanego na listę UNESCO krateru Ngorongoro możemy poczuć się jak w biblijnym edenie, żeby później móc beztrosko radować się pięknem bajkowych plaż i lazurowej wody na wyspie Zanzibar. Długo by szukać drugiego takiego miejsca na Ziemi!
Zobacz też: Rok w Afryce
Nie tylko natura przyciąga turystów do Tanzanii
Wyprawa do Tanzanii jest prawdziwym rarytasem dla wszystkich amatorów dzikiej przyrody, nie można jednak zapominać o pozostałych walorach tego jednego z najbardziej zróżnicowanych kulturowo krajów całej Afryki. W Tanzanii żyje ponad 120 plemion - od wysokich pełnych wdzięku Masajów, przez Buszmenów Hadza, do rolników z Wameru.
Stanowi to niezwykły wachlarz kultur, który od lat fascynuje tak badaczy, jak i turystów odwiedzających ten niezwykły kraj. W każdym z tych plemion możemy odkryć odmienne przejawy artystycznej ekspresji – przez rzeźbione w hebanie maski, po wzory na tarczach Masajów czy zdobienia na kamiennych domach wskazujące na ogromny wkład kultury arabskiej. Plemienne rękodzieło jest też zdecydowanie najchętniej wybieranym suwenirem z podróży.
Diabeł tkwi w.. prostocie!
Tanzańska kuchnia dla przeciętnego Europejczyka to niezwykle egzotyczne specjały. Większość dań składa się z zaledwie kilku składników, w których najczęściej króluje banan połączony np. z mięsem lub rybą, co daje niezwykłą kombinację smaków, raczej nieznaną na półkuli północnej. W kuchni tej widać wpływy krajów sąsiednich, szczególnie Kenii, jednak mocno zauważalne jest również oddziaływanie kultury portugalskiej czy arabskiej.
Najpopularniejszym daniem jest ugali – sztywne ciasto przygotowane z mąki kukurydzianej lub mąki z manioku. Danie jest zwykle podawane z sosem zawierającym zarówno ryby, jak i mięso oraz gotowane warzywa lub fasolę. Na wybrzeżu częściej pojawiają się owoce morza i ryby przyrządzane z mlekiem kokosowym i aromatycznymi przyprawami, z których słynie Zanzibar.
Zaplanuj swoją podróż i leć odkrywać nieznane!
Tanzania jest coraz chętniej wybieranym kierunkiem turystycznym, przez co staje się też bardziej dostępna i przystępna cenowo. W zależności od tego, co jest dla nas najbardziej kuszące, wśród wielu dostępnych opcji podróżowania z pewnością znajdziemy ofertę dostosowaną do naszych potrzeb. Ceny tygodniowego wypoczynku na Zanzibarze na portalu Wakacje.pl zaczynają się już od ok. 4 tys. zł od osoby.
Za wycieczkę objazdową, która obejmuje m.in. safari w największych parkach narodowych Kenii i Tanzanii zapłacimy ok. 6,9 tys. zł, natomiast 15-dniowa wyprawa, w ramach której odbędziemy 6-dniową wspinaczkę na Kilimandżaro, połączoną z safari i wypoczynkiem na Zanzibarze to koszt między 12-16 tys. zł. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wybrać opcję dla siebie i pakować walizki!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl