W PodróżyNazwali danie "Bitwa o Monte Cassino". Polacy oburzeni

Nazwali danie "Bitwa o Monte Cassino". Polacy oburzeni

Carbonara (zdjęcie ilustracyjne)
Carbonara (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Giancarlo_Polacchini
oprac. HSZ

21.11.2021 12:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W menu włoskiej restauracji znalazła się "historyczna carbonara Bitwa o Monte Cassino". Nazwą zdumiony jest Związek Polaków we Włoszech.

W nowym lokalu gastronomicznym, który otwarto na terenie dawnego gospodarstwa na Monte Cassino serwowana jest carbonara, czyli tradycyjne danie regionu Lacjum, przygotowane z dodatkiem jajek, boczku i owczego sera pecorino. Menu szybko rozpowszechniło się w mediach społecznościowych.

Z opisu dania - który zamieszczono w karcie - dowiadujemy się, że z relacji wielu osób wynika, że w czasie II wojny światowej żołnierze obecni na froncie na wzgórzu mieli w swoich racjach żywnościowych makaron oraz boczek. Co więcej, w darze od miejscowych rolników - znanych z wielkiej gościnności i szczodrości - otrzymywali jajka i owczy ser, z których przygotowali po raz pierwszy carbonarę Monte Cassino Battle.

Carbonara "Bitwa o Monte Cassino" oburzyła Polonię

"Polonia włoska jest zdumiona i oburzona używaniem w gastronomii nazwy bitwy naszych żołnierzy na Monte Cassino" - powiedziała w rozmowie z PAP prezes Związku Polaków we Włoszech Urszula Stefańska-Andreini.

Warto wspomnieć, że tym lokalu można wypić także piwo Monte Cassino, co jest nawiązaniem do tradycji jego warzenia w pobliskim opactwie benedyktynów. Nazwa trunku już wcześniej wywołała zaniepokojenie i była kontestowana przez stronę polską.

Źródło artykułu:PAP
włochykulinariaw podróży
Komentarze (33)