Jędrzej Taranek, prowadzący program "Jędrek NieNaŻarty" w Telewizji WP, odwiedził ostrzalnię w centrum Wrocławia. Tam mistrz rzemiosła zademonstrował, jak fachowo ostrzy się noże.
- Podstawowa broń każdego szefa kuchni to smak i talent. Jest jeszcze coś! Niekoniecznie nowy, ale koniecznie ostry nóż - zapowiedział na początku Jędrzej.
Jak ostrzyć noże?
Jak tłumaczył mistrz sztuki z Wrocławia, obowiązkiem użytkownika noży nie jest ich ostrzenie, ale polerowanie. Można to zrobić w prosty sposób - przeciągając nóż np. po skórze, marmurze lub nawet papierze. Ostrzenie to natomiast rzemiosło, którym zajmuje się coraz mniej osób.
- Jesteście dobrem narodowym, bo oprócz biznesu, który macie, spełniacie funkcję społeczną, która jest bardzo ważna - podsumował prowadzący.
Zobacz więcej w Telewizji WP.