WP Turystyka

  
Polecane
Tematy
wp

Piza - Największe atrakcje

Najbardziej charakterystyczna atrakcja Pizy Pixabay.com
Podziel się

Piza jest najbardziej znanym na świecie miastem Toskanii, usytuowanym na równinie nad rzeką Arno. Najbliższe duże miasta to Florencja oraz Siena.

wp

Piza – atrakcje turystyczne i zabytki

Centralnym punktem Pizy jest tak zwane Pole Cudów, plac katedralny z głównymi arcydziełami średniowiecznej architektury. Obiekt został wpisany na Listę Światowego dziedzictwa UNESCO w 1987 roku.

Co warto zobaczyć w Pizie?

  • Krzywą Wieżę w Pizie (Torre Pendente/Kampanila), dzwonnicę katedry, której wznoszenie rozpoczęto w 1173 roku. Osuwanie się gruntu spowodowało odchylenie 60-metrowego początkowo obiektu i obniżenie go w najniższym punkcie do wysokości 55,86 metra. Obecnie Krzywa Wieża została ustabilizowana i już nie osiada.
  • Romańską katedrę, z przełomu XI i XII wieku, odbudowaną na początku XVII wieku po wielkim pożarze. Styl lombardzki fasady idealnie współgra tutaj z szklanymi płytkami oraz wielobarwnym piaskowcem, w środku znajdziemy brązowe drzwi autorstwa Bonannusa, ambonę Pisano oraz mozaikę „Chrystus w majestacie” w apsydzie. Architektura wczesnochrześcijańska łączy się w budynku z zapożyczeniami z islamu.
  • Baptysterium projektu Diotisalviego, w stylu romańskim, gotyckim i renesansowym, z marmurową chrzcielnicą i piękną amboną. Budowa zaczęła się w 1152 roku, w środku znajdują się wspaniałe płaskorzeźby.
  • Camposanto Monumentale, położoną niedaleko katedry nekropolię, będącą także najciekawszą gotycką budowlą toskańską z wydłużonymi krużgankami, trawiastym dziedzińcem i freskami z XIV wieku (przede wszystkim z cyklem Triumf Śmierci i z Sądem Ostatecznym). Według legendy ziemia, używana do chowania tutejszych zmarłych, pochodziła z Golgoty.
  • Kościół Santa Maria della Spina, gotyckie, czternastowieczne arcydzieło architektury. W środku znajdziemy słynną relikwię, cierń z korony Chrystusa. Fasadę świątyni zdobi rzeźba Madonny z Dzieciątkiem.
  • Museo dell'Opera del Duomo, z rzeźbami z katedry florenckiej, m.in. „Świętym Janem” Donatella czy „Madonną o szklanych oczach” di Cambio.
  • Museo Nazionale di San Matteo, usytuowane w byłym klasztorze nad rzeką Arno, z rzeźbami i obrazami spomiędzy XIV i XVI wieku.
  • Museo delle Sinopie, ze szkicami fresków z cmentarza Camposanto.
  • Mural Kitha Harringa, kolorowy, przy Placu Św. Antoniego, niedaleko dworca autobusowego w Pizie.
wp

Piza – lokalne potrawy

W docenianej w całej Europie toskańskiej kuchni nic nie powinno się zmarnować. Podstawą lub dodatkiem do zdecydowanej większości potraw jest chleb bez soli – wypiekany w ten sposób od czasu wprowadzenia w XII wieku embargo na sól.

Nawet podeschnięte już nieco pieczywo moczy się w niewielkiej ilości wody i używa do sałatek z warzywami i serem bądź zapiekanek. Chleb, kasze, ryż czy zupy dominują w Pizie nad potrawami z makaronem, co jest typowe dla Toskanii.

Zawsze dużo się tutaj polowało, dlatego w okolicach Pizy jada się sporo bażantów, dzików, zajęcy czy saren. Słynne są również toskańskie befsztyki, podroby (jedzone przed wiekami zwłaszcza przez niższe warstwy społeczne), świetna wędlina wieprzowa, lokalne sery oraz dania z białymi i czarnymi truflami.

Wśród przysmaków Pizy na szczególną uwagę zasługują:

wp
  • Panzanella - tradycyjna sałatka z kawałkami świeżych warzyw (pomidorami, czerwoną cebulą, ogórkami), bazylią, oliwą i chlebem. Wersja na ciepło, z sosem z przetartych pomidorów, to pappa al pomodoro.
  • Ribollita - ta „Zupa gotowana od nowa” (zazwyczaj tradycyjnie w piątek, w następne dni tygodnia po prostu podgrzewana) bazuje na czarnej kapuście, fasoli, czosnku oraz chlebie.
  • Pappardelle al cinghiale – wstążki z mięsem z dzika oraz pomidorami.
  • Lampredotto – krowie żołądki gotowane z selerem, pomidorami, cebulą, pietruszką.
  • Bistecca alla fiorentina – befsztyk po florencku, dość gruby, krwisty.
  • Salame toscano – salami wieprzowe.
  • Prosciutto – suszona szynka wieprzowa.
  • Finocchiona – wędlina z nasionami kopru.
  • Lokalne sery: pecorino toscano, caccio, ricotta, raveggiolo.
  • Cantucci – podłużne, migdałowe ciasteczka.
  • Panforte - tort bakaliowy z przypominającym opłatek spodem.
  • Włoskie lody.
  • Toskańska oliwa, o smaku zależnym od miejsca uprawy.
  • Kawa.
  • Regionalne wina ze wzgórz Chianti.
Kraj
Położenie

Północno-zachodnia część kraju, na wybrzeżu, nad Morzem Tyrreńskim

Orientacyjna odległość

1232 km w linii prostej, 1603 km samochodem, 1957 km pociągiem

Lotniska
Strefa czasowa

UTC±01:00

Waluta

Euro (1 euro = 4,24 zł)

Przykładowe ceny

- Bilet na zwiedzanie Krzywej Wieży w Pizie: 64 zł;
- bilet do katedry: 8,5 zł;
- bilet do Museo dell'Opera del Duomo: 21 zł;
- bilet autobusowy z lotniska do centrum Pizy: 5 zł;
- bilet autobusowy z lotniska do Florencji (godzinna podróż): 21 zł;
- bilet kolejowy do Sieny: 45 zł;
- tani nocleg w dwuosobowym pokoju z łazienką: od 200 zł;
- kawa: od 8 zł;
- lody: od 13 zł za dużą porcję.
- deser: od 14 zł.

Komunikacja

Miejska, taksówki

Co warto zobaczyć
Co warto zjeść i wypić

- Panzanella.
- Ribollita.
- Pappardelle al cinghiale.
- Lampredotto.
- Bistecca alla fiorentina.
- Salame toscano.
- Prosciutto.
- Finocchiona.
- Pecorino toscano, caccio, ricotta, raveggiolo.
- Cantucci.
- Panforte.
- Włoskie lody.
- Kawa.
- Regionalne wina.

wp
wp