Robią piwo z deszczówki. Nowy produkt stworzono w konkretnym celu
Produkowany w Amsterdamie browar nazywa się Rainbeer i wytwarzany jest jest, jak sama nazwa wskazuje, z wody deszczowej. Producent trunku przyznaje, że jego pomysł wcale nie jest innowacyjny, ponieważ piwo mające w składzie deszczówkę warzone było już w średniowieczu.
20.08.2019 | aktual.: 27.07.2020 09:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do zbierania wody używanej do produkcji piwa wykorzystywany jest specjalny system, znajdujący się na dachu browaru. Stamtąd deszczówka trafia do kadzi wewnątrz budynku, gdzie przechodzi dalsze etapy warzenia. Wytwarzanie niskoprocentowego alkoholu trwa cały rok, a zimą w celach produkcyjnych wykorzystywana jest woda roztopowa.
Szefowie browaru chcą przy pomocy Rainbeer zwrócić uwagę zarówno na problem zmian klimatycznych, powodujących gwałtowne ulewy zagrażającym miastom, a także na potrzebę oszczędzania wody. Ich zdaniem wodę deszczową można przekuć w "nowe złoto", jakim w tym wypadku będzie piwo.
Producenci browaru warzonego z wód opadowych otrzymali już kilka nagród za innowacyjność i zastosowanie zasady zrównoważonego rozwoju. Więcej szczegółów na temat wykorzystywania tzw. deszczówki będzie można dowiedzieć się na konferencji "Gospodarowanie Wodami Opadowymi i Roztopowymi" w Zakopanem, w dniach 4-6 września.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl