W PodróżyBandzwoły, fajerczaki i szczodroki. Regionalne przysmaki trafiły na prestiżową listę

Bandzwoły, fajerczaki i szczodroki. Regionalne przysmaki trafiły na prestiżową listę

Województwo lubelskie może się poszczycić 273 wyrobami na Liście Produktów Tradycyjnych. Bandzwoły, fajerczaki, szczodroki czy lemieszki to tylko niektóre z nich.

Regionalne przysmaki z Lubelszczyzny uchodzą za wyjątkowe
Regionalne przysmaki z Lubelszczyzny uchodzą za wyjątkowe
Źródło zdjęć: © Lublin112

We wtorek10 grudnia w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego odbyła się Gala Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Wydarzenie zostało zorganizowane z okazji wpisania kolejnych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych.

Warto zaznaczyć, iż region jest liderem w kraju pod względem produktów umieszczanych na ministerialnej liście. Obecnie może się poszczycić 273 wyrobami na Liście Produktów Tradycyjnych.

Przez żołądek do serca turysty

– Dzięki wam jesteśmy najlepsi, nasze województwo jest odmieniane przez wszystkie przypadki, mamy też świetną promocję regionu. Jednak oczywiście bez was byśmy tego nie mogli dokonać. To wy jesteście tymi, którzy pracują, poświęcają się dla dobra ogółu i dzięki wam rzeczywiście możemy szczycić się tym pierwszym miejscem w kraju. A to niebagatelna rzecz, gdyż każde województwo stara się promować to co ma najlepsze, czyli te produkty najwyższej jakości i z minimum 25-letnią tradycją – mówił Marek Wojciechowski, wicemarszałek województwa lubelskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jarmark bez grama kiczu. Przyciąga tłumy turystów

Jak podkreślano, województwo lubelskie stoi rolnictwem, przetwórstwem i zdrową żywnością najwyższej jakości. A to, że Lubelszczyzna jest regionem typowo rolniczym, należy promować, pokazywać i wspierać. Podczas gali wręczonych zostało 11 laurów promocyjnych, wyróżniono też producentów, którzy mają najwięcej zgłoszonych produktów tradycyjnych. To zaznaczono, że osoby te są chlubą i dumą Lubelskiego, a także ambasadorami naszego regionu nie tylko w kraju ale i za granicą.

  • Lubelskie przysmaki trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych
  • Lubelskie przysmaki trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych
[1/2] Lubelskie przysmaki trafiły na Listę Produktów TradycyjnychŹródło zdjęć: © Lublin112

Nowe przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych

Nowe pozycje z województwa lubelskiego, które znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych:

  • Bandzwoły z fasolą – Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach
  • Gulasz barani ze słomianymi plackami z ziemniaków – Łukasz Skowyra Janowiec
  • Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec
  • Kluski z makiem z Leonina – Koło Gospodyń Wiejskich "Leonianki" w Leoninie
  • Nadwiślańska zupa z suma – Łukasz Skowyra Janowiec
  • Pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec
  • Piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem – Koło Gospodyń Wiejskich "Wszyscy Razem" Równianki
  • Placek drożdżowy z kruszonką – Restauracja Stary Młyn w Bełżycach
  • Placki z blachy zwane także podpłomykami lub fajerczakami – Koło Gospodyń Wiejskich "Wszyscy Razem" Równianki
  • Szczodroki karczmiskie – Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach Pierwszych
  • Trawnicka lemieszka – Maria Kornecka, Trawniki.

Tym, którzy nie znają znaczeń niektórych słów wyjaśniamy: bandzwoły to rodzaj klusek ziemniaczanych, szczodroki to drożdżowe rogale z dodatkiem buraka cukrowego, a lemieszka to kluski z mieszanki mąki gryczanej i pszennej polewane skwarkami.

Źródło artykułu:lublin112.pl
potrawy regionalnetradycjalubelskie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)