Trwa ładowanie...

Dzień Cebularza w Lublinie. Nowa impreza będzie hitem?

Dzień Cebularza to nowe, letnie wydarzenie w przestrzeni Lublina. Rozpocznie się już w piątek 21 czerwca i potrwa dwa dni. Wśród wydarzeń jest m.in. wspólne przyrządzanie lodów o smaku cebularza.

"Dzień Cebularza" odbędzie się w pierwszy weekend wakacji"Dzień Cebularza" odbędzie się w pierwszy weekend wakacjiŹródło: Lublin112.pl
d4eetxn
d4eetxn

Dzień Cebularza rozpocznie się w piątek 21 czerwca. Tego dnia w wybranych lokalach gastronomicznych pojawi się specjalne menu z cebularzem w roli głównej lub nim zainspirowane.

Dzień Cebularza - masa atrakcji w Lublinie

Dodatkowo wieczorem odbędzie się spacer z Przewodnikiem Inspiracji, który zostanie zwieńczony mappingiem na fasadzie Wieży Trynitarskiej. Ponadto podróżni, którzy przyjadą do Lublina zostaną na nowym dworcu "przywitani" cebularzem.

Z kolei w sobotę 22 czerwca zaplanowano dwa spacery z przewodnikami nawiązujące do kulinariów Lublina, pokazy w Regionalnym Muzeum Cebularza oraz warsztaty kulinarne w Miejscu Inspiracji – Perłowej Pijalni Piwa, która zaprosi na wspólne przyrządzanie lodów cebulowych oraz dań będących wariacją na temat cebularza. Na wydarzenia te obowiązują zapisy, a liczba miejsc jest ograniczona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne miejsce w Polsce na urlop o każdej porze roku

Dodatkowo na pl. Łokietka będzie można skosztować cebularzy pochodzących z lubelskich piekarni, a w przestrzeni Lublina pojawią się tematyczne instalacje artystyczne.

d4eetxn

Przez cały dzień w Centrum Inspiracji Turystycznej przy ul. Jezuickiej 1/3 będzie można pobrać specjalną grę miejską. Na zakończenie Dnia Cebularza, na fasadzie Wieży Trynitarskiej ponownie pojawi się mapping, zapraszający na wspólne świętowanie w roku następnym.

– Znany wszystkim mieszkankom i mieszkańcom Lubelszczyzny, pszenny placek z cebulą i makiem stał się inspiracją do stworzenia nowego, miejskiego wydarzenia. "Dzień Cebularza" będzie zarówno doskonałą okazją do odkrywania na nowo tego charakterystycznego, lubelskiego wypieku, jak i okazją do poznania jednego z najbardziej charakterystycznych smaków naszego miasta – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

d4eetxn

Jak wskazuje Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin, pomysł na wydarzenie pojawił się w wyniku obserwacji trendów. Obecnie turystyka kulinarna zatacza coraz szersze kręgi, a skojarzenia danego miejsca z produktem stanowiącym jego kulinarne dziedzictwo, zyskują coraz większe znaczenie, stając się pewnego rodzaju etykietą, rozpoznawalną przez turystki i turystów. A cebularz jest przecież jednym z najbardziej znanych produktów tradycyjnych Lubelszczyzny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eetxn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eetxn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj