Trwa ładowanie...

Tyrol. Włochy. Idealne miejsce na narty i kulinarną rozpustę

Południowy Tyrol uwielbiamy zimą. Alpejski pragmatyzm spotyka pyszną kuchnię włoską, a my skorzystamy z setek kilometrów świetnie przygotowanych tras narciarskich. Na zimowe wakacje polecamy tę część Włoch, gdzie natkniemy się na język niemiecki.

Tyrol. Włochy. Idealne miejsce na narty i kulinarną rozpustęŹródło: Shutterstock.com, fot: Patrick Poendl
d1l5gze
d1l5gze

Stolicą prowincji Południowy Tyrol jest Bolzano, nazywane również Bozen. Górną Adygę znajdziemy na mapie na południe od głównej grani Alp na północy Włoch, a do kraju należy dopiero od 1919 roku. Region charakteryzuje się sporą ilością alpejskich szczytów, malowniczym krajobrazem śródziemnomorskim oraz atmosferą tradycyjnej, włoskiej radości życia. Spędzimy tutaj idealne, zimowe wakacje w Alpach w jednym z 30 znanych kurortów narciarskich.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Południowy Tyrol obejmuje Dolomiti Superski i Ortler Skiarena. Setki kilometrów lubianych tras wybierane są przez turystów głównie w chłodniejszej porze roku, kiedy to miłośnicy sportów zimowych mogą do woli korzystać z lokalnych atrakcji. Turystyka wspaniale się tutaj rozwija, dzięki czemu w parze ze świetnie radzącym sobie rolnictwem wynoszą one region na pozycję jednego z zamożniejszych w całych Włoszech. Łagodny klimat, rozległe winnice, sady, przywiązanie do tradycji, beztroska Włochów, smaczne produkty lokalne – wszystko to podnosi wartość Południowego Tyrolu.

Kuchnia Południowego Tyrolu

W regionie Południowego Tyrolu szczególnie atrakcyjna jest lokalna kuchnia. Jemy tutaj przede wszystkim w tradycyjnych gospodach o wiejskim charakterze z rustykalnymi izbami, prowadzonych przez właścicieli oraz w pełnych uroku zakątkach z piwniczkami winnymi. Na miejscu spotkamy się z interesującą tradycją Törggelen, czyli zwyczajem degustacji młodego wina, rozpoczynającym się corocznie w październiku. Południowotyrolska sztuka kulinarna bazuje na nieskomplikowanych składnikach, tworzących śródziemnomorskie potrawy kuchni włoskiej. Mnóstwo tutaj przystawek i przekąsek w formie antipasti, a makarony wyrabiane są ręcznie. Tyrolskie karczmy, oberże (zwane ”osteria”), pizzerie i restauracje pozwalają rozsmakować się w takich daniach, jak knedle ze szpinakiem jako potrawa główna czy jabłkowy strudel na deser. Przed posiłkiem tradycyjnie wypijemy aperitif na zaostrzenie apetytu, a biesiadę zakończymy aromatyczną kawą włoską.

d1l5gze

Prowincję dostrzeżono na światowej scenie gastronomicznej – prawdziwi smakosze znajdą w Południowym Tyrolu lokale wyróżnione przez znawców kulinarnych z Michelin czy Gault Millau, dzięki którym miejsca otrzymały od przewodników gwiazdki i czapki kucharskie. Sporo tutaj również potraw kuchni międzynarodowej, opartej na najwyższej jakości produktach rodem z Tyrolu, a lokalni kucharze lubują się w eksperymentach. Pod względem kulinarnym spodziewajmy się zatem w tej smacznej części słonecznej Italii wszystkiego niespodziewanego.

Włochy, Niemcy, Austria, Szwajcaria – skąd się wzięli Ladynowie w Południowym Tyrolu?

Region Południowego Tyrolu zamieszkuje ludność włoska, niemiecka oraz ladyńska, które na co dzień porozumiewają się w przeszło 40 dialektach bawarskich. Doskonale odzwierciedlają to uliczne szyldy oraz obecne wszędzie tablice z napisami w co najmniej dwóch językach. Tylko dla ćwierci mieszkańców całej prowincji włoski jest ojczystym językiem.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Najstarszym tutejszym językiem pozostaje retoromański ladyński o ponad tysiącletnich korzeniach, który to usłyszymy przede wszystkim w okolicach Val Badia oraz w Val Gardena. Posługuje się nim obecnie jedynie 5 proc. stałych mieszkańców Południowego Tyrolu, a ogólną liczbę Ladynów na terytorium Alp szacuje się na 35 tysięcy osób. Ta rdzenna ludność retoromańska żyje także w przyległych Dolomitach. Język ladyński nauczany jest w szkołach w regionie, usłyszymy go także w lokalnej telewizji w Południowym Tyrolu, czyli w RAI TV Ladinia. A powstał już za zdobycia Alp przez Rzymian.

Ceny za tygodniowy pobyt zimą w Południowym Tyrolu bez wyżywienia i z dojazdem własnym zaczynają się od niecałego 1000 zł od osoby. Wśród droższych ofert, już z posiłkami w cenie, warto rozejrzeć się za rozwiązaniami zawierającymi skipass gratis, dzięki czemu nieco oszczędzimy.

Ceny są aktualne na dzień publikacji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1l5gze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l5gze