Walczą z chrząszczami. Wszystko, aby uratować cenne skarby
Dziesiątki tysięcy ksiąg pochodzących nawet sprzed kilkuset lat jest usuwanych z półek najstarszej biblioteki na Węgrzech - w opactwie Pannonhalma. Działania ratunkowe podjęto, by ochronić swoje cenne zbiory przed żarłocznym chrząszczem.
W opactwie Pannonhalma, które jest wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, odkryto obecność chrząszcza żywiaka chlebowca. Ten niewielki owad zagraża księgozbiorowi liczącemu ok. 400 tys. woluminów. Wśród nich znaleźć można m.in. XIII-wieczną Biblię i kilkaset manuskryptów sprzed wynalezienia druku.
Larwy wspomnianego owada żerują na suchym pieczywie, suszonych grzybach i owocach, przyprawach, ale też na lekarstwach i właśnie na zbiorach bibliotecznych. Mogą niszczyć nie tylko papier, ale także klej i skórę, co stanowi poważne zagrożenie dla wyjątkowo cennych kolekcji.
Walka z chrząszczem
Dyrektor kultury opactwa Konrad Dejcsics podkreślił w rozmowie z portalem Telex, że jedynym sposobem zapobiegania przenoszeniu się chrząszcza na kolejne książki jest odkażenie całej biblioteki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Halo Polacy". W Polsce hit za czasów PRL. "Szalenie popularne do dziś"
Operacja przeprowadzana jest w taki sposób, że książki pakowane są do skrzyń, wokół których jest następnie hermetycznie zgrzewana folia, po czym jest z niej zasysany cały tlen. Po sześciu tygodniach bez tlenu wszystkie chrząszcze i larwy zginą. Wtedy książki będą jedna po drugiej wyjmowane i dokładnie czyszczone.
Przyczyny problemu
Specjaliści wskazują, że to globalne ocieplenie przyczyniło się do rozprzestrzenienia chrząszcza. W zeszłym roku temperatura w bibliotece regularnie przekraczała 27 st. C, co stworzyło idealne warunki dla rozwoju owada. Aby zapobiec dalszym problemom, w oknach opactwa zamontowano siatki ochronne.
Opactwo Pannonhalma, założone w 996 r., od wieków pełniło rolę ważnego ośrodka kulturalnego i religijnego w Europie Środkowej. Na szczęście najstarsze księgi są przechowywane osobno i nie zostały zaatakowane przez chrząszcza.