Trwa ładowanie...

Weekend w Tatrach ze śniegiem na szczytach. Zaczęło się już rykowisko

Nadchodzący weekend w Tatrach ma upłynąć pod znakiem spadku temperatury. Na najwyższych szczytach pojawi się mróz i spodziewane są opady śniegu - zapowiadają synoptycy. Z kolei w tatrzańskich lasach rozpoczęło się rykowisko jeleni.

Hala Gąsienicowa jesienią Hala Gąsienicowa jesienią Źródło: Adobe Stock, fot: Agata
d1qt1zi
d1qt1zi

Po słonecznym - ale wietrznym - piątku, zapowiadana jest pochmurna sobota. Z kolei w nocy z 17 na 18 września w Tatrach spodziewane są opady deszczu. Nadchodząca niedziela ma być zimna i również deszczowa. Temperatura spadnie do 1 st. C, a w nocy nawet do - 3 st. C.

Wymagające warunki w Tatrach

- Jeśli chodzi o turystykę to warunki będą wymagające, warto więc ciepło się ubrać. Planując wycieczkę na sobotę należy wyjść wcześnie, aby zdążyć przed załamaniem pogody. Pamiętamy o ciepłym ubraniu i herbacie w termosie. W niedzielę lepiej odpuścić wysokogórskie wędrówki - powiedział PAP przewodnik tatrzański i edukator Tatrzańskiego Parku Narodowego, Tomasz Zając.

Rykowisko już trwa

Warto wspomnieć, że w tatrzańskich lasach rozpoczęło się rykowisko jeleni. Odgłosy byków, które w tym czasie słychać często, są często mylone z tymi wydawanymi przez niedźwiedzie. Jak wyjaśnił przyrodnik z TPN Marek Kot, to jeden z najpiękniejszych okresów w Tatrach.

d1qt1zi

- To wielkie misterium przyrody. Chodzi o przekazanie genów, które mają przekazać najsilniejsi, bądź też najsprytniejsi. Samce jeleni, czyli byki ryczą, a samice odpowiadają im ględzeniem. Jelenie podczas godów potrafią stracić nawet jedną czwartą masy swojej ciała, ponieważ tak są zaangażowane, że potrafią w tym czasie nic nie jeść. Często o tej porze roku dostajemy informacje od przestraszonych turystów, że w całej dolinie ryczą niedźwiedzie. Prawda jest taka, że to odgłosy jeleni i nie należy się obawiać, ale trzeba być ostrożnym i nie przeszkadzać przyrodzie - wyjaśnił Kot.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

d1qt1zi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qt1zi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj