Trwa ładowanie...

Wybrano najlepsze oscypki 2022. Zwycięzca wcale nie jest z Zakopanego

Te wędzone serki to przekąska charakterystyczna dla polskich gór. W szczególności znają ją turyści przyjeżdżający do Zakopanego - jednego z najpopularniejszych miast pod Tatrami. W tym roku odbyła się już XIII edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Ostatniego dnia tego wydarzenia, wybierane są najlepsze oscypki roku. Co ciekawe, zwycięzca wcale nie jest z Zakopanego.

15 sierpnia odbył się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich w Zakopanem15 sierpnia odbył się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich w ZakopanemŹródło: Adobe Stock, fot: AMTM
dexjble
dexjble

Oscypki to twarde, wędzone serki, które spopularyzowane są nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy, np. w Słowacji. Prawdziwe góralskie przysmaki powinny być przygotowywane z mleka owczego, nie z krowiego.

Festiwal oscypka po raz trzynasty

Ostatniego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem wyłania się laureatów, przygotowujących najlepsze oscypki roku. Odbywa się to w czasie Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich, który w tym roku świętowany był w Polsce po raz trzynasty. Wydarzenie zawsze rozpoczyna się Bacowską Paradą. W czasie festiwalu bacowie pokazują także jak się doi i strzyże owce.

W konkursie, który odbył się 15 sierpnia br. wzięło udział dziesięciu baców, którzy mają nie tylko wieloletnie doświadczenie, ale i certyfikat uprawniający do produkowania prawdziwego oscypka. Jury ocenia serki, nie wiedząc, który z nich został wyprodukowany przez danego bacę. Oceniający, biorą pod uwagę nie tylko smak, ale i wygląd oscypka. Górski przysmak musi mieć odpowiednią wagę, kształt oraz kolor.

Zwycięzca wcale nie jest z Zakopanego

Na szczycie podium w konkursie na najlepsze oscypki 2022 stanął Stanisław Pawlikowski, który bacuje w Nowym Targu.

- Dla mnie to wielka radość, bo to docenienie mojej pracy - mówi zdobywca statuetki. - Przy owcach jestem od dziecka, od ponad 40 lat, a od 30 lat działam na swojej bacówce - dodaje. Baca zwraca również uwagę na to, jak ważny jest wygląd przygotowanych oscypków. - Je się też oczami - mówi zwycięzca.

dexjble

Drugie miejsce zajął Jan Gawlak Socka z Zakopanego, a na ostatnim stopniu podium stanął Wojciech Komperda z Pienin. Bacowie wspólnie oceniają tegoroczny sezon wypasów, jako nie najgorszy, choć są równie zgodni co do tego, że upały, które miały miejsce w ostatnim czasie nie wpłynęły dobrze na wypas owiec.

Źródło: Gazeta Krakowska

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

"Halo Polacy". Jak podróżować po Wietnamie? Nie każdy wie, że ten kraj ma kilka stref klimatycznych

dexjble
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dexjble