Wyjątkowe kolacje dla Wyjątkowych TOUR de FRIENDS

Mija już ponad pół roku, odkąd zmagamy się z pandemią koronawirusa. To czas szczególnie trudny także dla branży hotelowo-restauracyjnej tak bliskiej FOOD & FRIENDS. Dla naszego wydawnictwa tak bardzo związanego z podróżami, z odkrywaniem wspaniałych smaków na całym świecie, choć wiele lokali znów funkcjonuje, sytuacja jest nadal absolutnie nadzwyczajna. A jednak działamy i podróżujemy, a stworzona w czerwcu inicjatywa TOUR de FRIENDS spotkała się z bardzo ciepłym przyjęciem zarówno wśród zaproszonych do niej hotelarzy, restauratorów oraz szefów kuchni, jak i czytelników, którzy mieli okazję w ostatniej edycji zobaczyć na naszych łamach wielu czołowych polskich szefów kuchni w akcji.

Kolacja dla Wspaniałych w restauracji Szóstka w Hotelu Warszawa
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Przybliżmy więc ideę TOUR de FRIENDS tym, którzy z różnych względów nie mogli przeczytać o nim w ostatnim wydaniu magazynu. Gdy na początku maja pojawiły się informacje o powrocie do tzw. nowej normalności i możliwości otwarcia lokali, usiedliśmy przy redakcyjnym stole i podczas burzy mózgów zrodził się pomysł odwiedzenia naszych przyjaciół, których spotkaliśmy na naszej kulinarnej trasie w ciągu ostatniej dekady, czyli od momentu powstania FOOD & FRIENDS. Ze względu naograniczenia związane z pandemią, wybraliśmy jedynie pięć miast i zrobiliśmy liczącą 1400 km pętlę, by zaprosić do wspólnego gotowania 25 fantastycznych szefów kuchni.

Obraz
© Materiały prasowe

Trasę, która prowadziła z Poznania do Gdańska, a następnie do Warszawy, Krakowa, Wrocławia i z powrotem do stolicy Wielkopolski, nazwaliśmy TOUR de FRIENDS. W tych wyjątkowych czasach przesłanie wyprawy musiało być wyjątkowe. Międzynarodowa grupa zaproszonych do wydarzenia TOUR de FRIENDS kucharzy podjęła się przygotowania niezwykłych dań stworzonych z sercem dla ludzi o wielkich sercach. Pięknie sfotografowane mogliśmy je wraz z przepisami podziwiać w lipcowej edycji magazynu. Jednak prawdziwym owocem tych wydarzeń są kameralne kolacje honorujące w każdym z odwiedzanych miast „25 Wspaniałych” w podziękowaniu za dobro, którym nas obdarzają w tym szczególnym czasie.

Obraz
© Materiały prasowe

Nasz projekt ewoluował równolegle z rozwojem sytuacji w kraju. Początkowo planowaliśmy, że szefowie kuchni zaproszą owych wyjątkowych gości do własnych restauracji. Kolacje dla jednej pary w każdej z nich, to opcja, która była aktualna aż do początku wakacji. Ponieważ w kolejnych miesiącach restrykcje w związane ze spotkaniami w restauracjach zelżały, z inicjatywy samych restauratorów gospodarzy wydarzeń zdecydowaliśmy się na zorganizowanie spotkań w większym gronie, dostosowując się oczywiście do wszystkich obowiązujących reguł sanitarnych.

Obraz
© materiały partnera

Powołaliśmy kapitułę, której zadaniem było wyłonienie Wspaniałych. Szybko się okazało, że z 25 zrobiła się niemal setka, co ze smutkiem uznaliśmy za maksymalny limit. W skład kapituły złożonej z wybitnych postaci polskiego biznesu i hotelarstwa weszli: Konrad Pokutycki – prezes zarządu BSH (Gaggenau, Siemens, Bosch), Filip Wójcikiewicz – HLT, właściciel Hilton Gdańsk, Wiesław Likus – właściciel Grupy Likus Hotele i Restauracje, Radosław Fronc – właściciel Main Square Hospitality Group, Dorota Michalak-Kurzewska – właścicielka Topacz Investment, Zamku Topacz oraz ATM Grupy, i Wiesław Prusiecki – prezes zarządu Grupy Konkret, do której należą między innymi City Park Poznań oraz Twierdza Modlin.

Obraz
© materiały partnera

Wśród gości zaproszonych na pierwsze trzy kolacje, które odbyły się w Hotelu Warszawa, poznańskiej restauracji Cucina w City Parku oraz gdańskim Hiltonie, dominowali oczywiście przedstawiciele służby zdrowia: lekarze, pielęgniarki, laboranci działający na pierwszej linii frontu walki z koronawirusem. Ale znaleźli się tam także przedstawiciele biznesu i innych dziedzin życia, którzy w ostatnich miesiącach również wyróżnili się wielkim sercem, a często i dużą szczodrością.

Obraz
© materiały partnera

Partnerami TOUR de FRIENDS byli BMW Polska, Gaggenau, Cisowianka Perlage, San Marzano Wines, Vininova, Wirtualna Polska oraz The Best Chef.

Tekst: Igor Grzeszczuk
Zdjęcia: Małgorzata Opala, Aneta Stelmasiewicz

Wybrane dla Ciebie
Symbol Krakowa bliski ruiny. Brak funduszy na ratunek
Symbol Krakowa bliski ruiny. Brak funduszy na ratunek
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli