Wyspy Kanaryjskie - kuchnia
Na Wyspach Kanaryjskich z biegiem czasu i pod wpływem kolejnych spotkań kultur, do jakich dochodziło na tym archipelagu, oryginalna kuchnia tubylcza uległa przekształceniu się. Obecnie lokalna gastronomia ujawnia elementy wywodzące się z kuchni europejskiej (Hiszpanii i Portugalii), Ameryki Łacińskiej i Afryki, tworząc własną i wyróżniającą się tożsamość. Łagodny klimat dostarcza kuchni świeżych i zdrowych produktów, pochodzących z tutejszych pól i otaczającego je morza, a stałe wysokie temperatury odbijają się w upodobaniu do dań o zdecydowanym smaku i dobrze przyprawionych.
W kanaryjskiej gastronomi wyróżniają się sery i wina posiadające oznaczenie tzw. Chronionego Miejsca Pochodzenia. Tradycyjnymi daniami można się rozkoszować jedząc w polecanych przez lokalną organizację turystyczną lokalach.
Najpopularniejsze tradycyjne potrawy to:
- z gotowanych warzyw: _ puchero _ i _ rancho _, bulion z ziemniaków, _ ropa vieja _
- ziemniaki _ papas _, sos _ mojo _ i prażona kasza kukurydziana _ gofio _
- ryby i owoce morza: _ vieja _, okonie morskie, mureny, tuńczyki oraz różne odmiany pagrusów. Jako przystawki najczęściej podawane są mięczaki _ lapas _, ślimaki _ burgado _, ośmiornica _ pulpo _ oraz sardele i sardynki
- głównie mięso wieprzowe zwane _ carne "de cochino" _ oraz mięso z kozy i z koziołka _ baifo _
- desery: słodki tradycyjny przysmak przygotowany z migdałów, miodu, prażonej kaszy kukurydzianej, mleka, jajek, sera lub fig oraz lokalne owoce egzotyczne
udm/if