Trwa ładowanie...
d1e4ygv

Food trucki w Tatrach

Władze Tatrzańskiego Parku Narodowego chcą postawić food trucki przy wejściach do tatrzańskich dolin. Podawane jedzenie ma być świeże, zdrowe i regionalne, a mobilne bary – estetyczne i jednolite.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Food trucki w Tatrach
(Shutterstock.com)
d1e4ygv

Szał na food trucki już kilka lat temu ogarnął Polskę. Czemu więc modne samochody z jedzeniem nie miałyby na sezon zaparkować w Tatrach? – Chcemy stworzyć nową markę gastronomiczną i stawiamy sobie za cel podniesienie standardu usług gastronomicznych na Podhalu oraz odejście od kulinarnej tandety – mówi dyrektor TPN Szymon Ziobrowski.

Pierwszy mobilny punkt gastronomiczny ma powstać na Palenicy Białczańskiej (na zdjęciu poniżej), gdzie rozpoczyna się najbardziej popularny szlak turystyczny w Tatrach, czyli droga do Morskiego Oka.

   Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Władze parku ogłosiły już przetarg, a od oferentów wymagają, aby punkty gastronomiczne były związane z kulturą i tradycją Podhala. – Chcemy promować zdrowe i świeże produkty, przygotowywane możliwie na bieżąco, niezawierające ulepszaczy i konserwantów, dobrej jakości. Zależy nam na wsparciu lokalnych producentów, od których produkty mogłyby być pozyskiwane – wyjaśnił dyrektor.

Posiłki w punktach TPN będą podawane tylko w ekologicznych opakowaniach, a menu ma być niedrogie i nieskomplikowane, by pozwalało na płynną obsługę dużego ruchu turystycznego. Pierwsi klienci będą mogli skorzystać z food trucków za ok. 2 miesiące.

d1e4ygv

Podziel się opinią

Share

d1e4ygv

d1e4ygv