W PodróżyJedyna restauracja z gwiazdką Michelin w mieście. Cena kolacji zwala z nóg

Jedyna restauracja z gwiazdką Michelin w mieście. Cena kolacji zwala z nóg

Gwiazdki Michelin uchodzą za kulinarne Oscary. W Polsce niewiele restauracji pochwalić może się takim odznaczeniem. Jedna z nich znajduje się w Gdańsku. Ile trzeba wydać tam na kolację?

W Gdańsku nie brakuje wyjątkowych restauracji, ale tylko jedna ma tak prestiżowe wyróżnienie
W Gdańsku nie brakuje wyjątkowych restauracji, ale tylko jedna ma tak prestiżowe wyróżnienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. NGU

W naszym kraju zaledwie jedna restauracja poszczycić może się dwoma gwiazdkami Michelin, pięć - jedną gwiazdką, oraz jedna odznaczeniem Green Star. Dodatkowo 16 restauracji otrzymało Bib Gourmand, a 55 jest rekomendowanych przez Michelin.

Restauracja z gwiazdką Michelin na 33 piętrze

W ARCO by Paco Pérez, czyli pierwszej i jedynej restauracji z gwiazdką Michelin w Gdańsku, klienci mają do wyboru dwa menu. Jedno 10-daniowe oraz drugie - menu degustacyjne 24-daniowe, które podzielone jest na trzy części - ogród, morze i las.

- Podczas degustacji towarzyszy naprawdę sporo emocji. Niektóre potrawy nas bardzo zdziwiły, inne oczarowały - przyznała w nagraniu na Instagramie influencerka z profilu @foodlovepeople.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłumy turystów w polskim mieście. Wszyscy czekają na jedno

Tyle wydamy w gdańskiej restauracji

Tym, co wszystkich interesuje najbardziej, są jednak ceny. Kolacja w takim miejscu nie należy do najtańszych. Influencerzy pokazali rachunek. Okazuje się, że za 24-daniowe menu degustacyjne trzeba zapłacić... 795 zł od osoby. Z kolei opcja 10-daniowej kolacji to wydatek rzędu 595 zł od osoby. Łatwo przemnożyć, ile musiałaby wydać cała rodzina. Cena przyprawia więc o zawrót głowy, choć trzeba przyznać, że jest to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski.

Kulinarne odznaki

Histo­ria Gwiaz­dek Miche­lin się­ga 1900 r., kiedy to fran­cu­ski wyna­lazca i pro­du­cent opon samocho­do­wych Andre Miche­lin opu­bli­ko­wał pierw­szą edy­cję prze­wod­nika kuli­nar­nego po Francji. Celem powstania książki była pomoc kierowcom w znalezieniu miejsc, w których mogą dobrze zjeść. Szybko w przewodniku zaczęto opisywać nie tylko francuskie obiekty, ale także restauracje z innych krajów Europy, Azji i Ameryki.

System gwiazdkowy został wprowadzony w 1926 r., co miało ułatwić ocenianie punktów gastronomicznych.

Źródło: guide.michelin.com/ Instagram @foodlovepeople

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)