Jedyna restauracja z gwiazdką Michelin w mieście. Cena kolacji zwala z nóg
Gwiazdki Michelin uchodzą za kulinarne Oscary. W Polsce niewiele restauracji pochwalić może się takim odznaczeniem. Jedna z nich znajduje się w Gdańsku. Ile trzeba wydać tam na kolację?
W naszym kraju zaledwie jedna restauracja poszczycić może się dwoma gwiazdkami Michelin, pięć - jedną gwiazdką, oraz jedna odznaczeniem Green Star. Dodatkowo 16 restauracji otrzymało Bib Gourmand, a 55 jest rekomendowanych przez Michelin.
Restauracja z gwiazdką Michelin na 33 piętrze
W ARCO by Paco Pérez, czyli pierwszej i jedynej restauracji z gwiazdką Michelin w Gdańsku, klienci mają do wyboru dwa menu. Jedno 10-daniowe oraz drugie - menu degustacyjne 24-daniowe, które podzielone jest na trzy części - ogród, morze i las.
- Podczas degustacji towarzyszy naprawdę sporo emocji. Niektóre potrawy nas bardzo zdziwiły, inne oczarowały - przyznała w nagraniu na Instagramie influencerka z profilu @foodlovepeople.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłumy turystów w polskim mieście. Wszyscy czekają na jedno
Tyle wydamy w gdańskiej restauracji
Tym, co wszystkich interesuje najbardziej, są jednak ceny. Kolacja w takim miejscu nie należy do najtańszych. Influencerzy pokazali rachunek. Okazuje się, że za 24-daniowe menu degustacyjne trzeba zapłacić... 795 zł od osoby. Z kolei opcja 10-daniowej kolacji to wydatek rzędu 595 zł od osoby. Łatwo przemnożyć, ile musiałaby wydać cała rodzina. Cena przyprawia więc o zawrót głowy, choć trzeba przyznać, że jest to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Kulinarne odznaki
Historia Gwiazdek Michelin sięga 1900 r., kiedy to francuski wynalazca i producent opon samochodowych Andre Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika kulinarnego po Francji. Celem powstania książki była pomoc kierowcom w znalezieniu miejsc, w których mogą dobrze zjeść. Szybko w przewodniku zaczęto opisywać nie tylko francuskie obiekty, ale także restauracje z innych krajów Europy, Azji i Ameryki.
System gwiazdkowy został wprowadzony w 1926 r., co miało ułatwić ocenianie punktów gastronomicznych.
Źródło: guide.michelin.com/ Instagram @foodlovepeople