Jedzenie w hotelach. Szkodzi środowisku bardziej niż samoloty
Najnowsze badania dowodzą, że źródłem nadmiernej produkcji dwutlenku węgla może być nie tylko przemysł transportowy czy energetyczny, ale i gastronomia. Okazuje się, że negatywny wpływ na klimat ma również hotelowe jedzenie.
Nad problemem postanowiła pochylić się brytyjska firma Responsible Travel, która specjalizuje się w tzw. "wyjazdach zrównoważonych". Pracownicy biura podróży w porozumieniu ze Stefanem Gösslingiem z Uniwersytetu w Lund oraz z doktorem Ya-Yen Sun z Uniwersytetu w Queensland zbadali, jaki wpływ na środowisko mają różne usługi turystyczne.
Jak podaje portal Turystyka.rp, proces przygotowywania posiłków w niektórych hotelach może powodować większą emisję dwutlenku węgla niż np. same hotele czy nawet samoloty. Responsible Travel sugeruje, że branża hotelarska powinna przemyśleć sposób wykorzystania jedzenia. W hotelowym menu powinno znaleźć się znacznie więcej warzyw, owoców oraz lokalnych produktów. Powinno się również marnować znacznie mniej jedzenia.
Warto również, aby klienci wybierali hotele, które korzystają z odnawialnych źródeł energii. Świadomość konsumentów na temat szkodliwości większych obiektów będzie również miała znaczny wpływ na ochronę środowiska.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl