Trwa ładowanie...
daxr4s6

Jedzenie w hotelach. Szkodzi środowisku bardziej niż samoloty

Najnowsze badania dowodzą, że źródłem nadmiernej produkcji dwutlenku węgla może być nie tylko przemysł transportowy czy energetyczny, ale i gastronomia. Okazuje się, że negatywny wpływ na klimat ma również hotelowe jedzenie.
Share
Małe hotele emitują do czterech razy mniej dwutlenku węgla niż te duże
Małe hotele emitują do czterech razy mniej dwutlenku węgla niż te dużeŹródło: Shutterstock.com
daxr4s6

Nad problemem postanowiła pochylić się brytyjska firma Responsible Travel, która specjalizuje się w tzw. "wyjazdach zrównoważonych". Pracownicy biura podróży w porozumieniu ze Stefanem Gösslingiem z Uniwersytetu w Lund oraz z doktorem Ya-Yen Sun z Uniwersytetu w Queensland zbadali, jaki wpływ na środowisko mają różne usługi turystyczne.

Jak podaje portal Turystyka.rp, proces przygotowywania posiłków w niektórych hotelach może powodować większą emisję dwutlenku węgla niż np. same hotele czy nawet samoloty. Responsible Travel sugeruje, że branża hotelarska powinna przemyśleć sposób wykorzystania jedzenia. W hotelowym menu powinno znaleźć się znacznie więcej warzyw, owoców oraz lokalnych produktów. Powinno się również marnować znacznie mniej jedzenia.

daxr4s6

Warto również, aby klienci wybierali hotele, które korzystają z odnawialnych źródeł energii. Świadomość konsumentów na temat szkodliwości większych obiektów będzie również miała znaczny wpływ na ochronę środowiska.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Ekologiczna żywność podbija Polskę. "Takich jabłek nie ma w zwykłym markecie"

daxr4s6

Podziel się opinią

Share
daxr4s6
daxr4s6