Trwa ładowanie...

Pierwsza taka inicjatywa na świecie. Robi wrażenie

Podwodna farma, nazywana też podwodnym ogrodem, powstała dzięki inicjatywie włoskich wynalazców. Zespół Ocean Reef Group za pomocą swoich działań stara się skutecznie zapobiegać negatywnym skutkom zmian klimatycznych. Co ciekawe, ich projekt jest pierwszą tego typu inicjatywą na świecie.

Projekt Ocean Reef Group cieszy się uznaniem na arenie międzynarodowejProjekt Ocean Reef Group cieszy się uznaniem na arenie międzynarodowejŹródło: Instagram, fot: nemos_garden_official
d20ols8
d20ols8

Ocean Reef Group to zespół pasjonatów i ekspertów działająca od lat 90. Grupa ta zajmuje się eksperymentowaniem między innymi z różnymi sposobami produkcji żywności, na wypadek, gdyby zmiany klimatu doprowadziły do całkowitego wysuszenia gleb na Ziemi.

Podwodny ogród

Nemo's Garden, czyli podwodna uprawa została zaprojektowana przez Sergio Gamberiniego już w 2012 roku. Zaledwie trzy lata później powstały już pierwsze szklarnie. Aktualnie dziewięć przezroczystych, plastikowych baniek znajduje się w północno-zachodnich Włoszech, na dnie Morza Liguryjskiego, będącego częścią większego zbiornika - Morza Śródziemnego.

Instalacja, znana jako Ogród Nemo, jest eksperymentem mającym na celu przetestowanie żywotności podwodnych szklarni. Zanurzone "biosfery" składają się z plastikowych kopuł wyposażonych w sprzęt hydroponiczny, nasiona roślin i wentylatory cyrkulujące powietrze. - Każda kopuła jest jak miniaturowa stacja kosmiczna - mówi Sergio Gamberini, cytowany przez National Geographic.

Sztuka podróżowania - DS7

Włoska inicjatywa

Funkcjonowanie podwodnych kapsuł opiera się na wykorzystywaniu energii słonecznej, jednak kluczową rolę odgrywa woda morska, która skrapla się na suficie szklarni, a co za tym idzie, podlewa rosnące w środku rośliny. Wszystkie procesy zachodzące wewnątrz można oglądać na stronie internetowej projektu, dzięki stale prowadzonej relacji na żywo. Gdy plony są gotowe, do wnętrza szklarni wpływa nurek, aby zebrać gotowe warzywa oraz owoce.

d20ols8

Owa koncepcja podwodnego rolnictwa wykorzystuje morze i jego możliwości. Dzięki swojemu projektowi Gamberini ma nadzieję pomóc suchym krajom przybrzeżnym w uprawie większej ilości żywności bez kosztownej potrzeby odsalania wody dla upraw.

Inicjatywa włoskich eksperymentatorów cieszy się sporym uznaniem wśród internautów, bowiem ich konto na Instagramie ma prawie 8 tys. obserwujących. "Uwielbiam was", "Oby tak dalej, tak trzymajcie" - czytamy pod zdjęciami.

d20ols8

Źródło: Instagram/ National Geographic/ YouTube

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

"Halo Polacy". Wyjechał z kraju i został mnichem. "Ja nie czuję się Polakiem"

d20ols8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d20ols8

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj