Trwa ładowanie...
d3zen8s

Pomysł na święta. Spędź je w nagrodzonym "turystycznym Oscarem" państwie

Coraz więcej osób decyduje się zamienić tradycyjną choinkę i suto zastawiony stół na wspólny wyjazd zagraniczny, który zdejmie z barków ciężar przygotowań i przedświątecznych zakupów. Polecamy trzykrotnego zwycięzcę tytułu Najlepszego Kierunku Turystycznego Świata, czyli Portugalię.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jeśli szukacie świątecznych inspiracji to Portugalia na pewno was nie zawiedzie
Jeśli szukacie świątecznych inspiracji to Portugalia na pewno was nie zawiedzie (Shutterstock.com)
d3zen8s

Portugalia jeszcze do niedawna leżąca w cieniu sąsiadującej Hiszpanii, obecnie staje się coraz chętniej wybieranym kierunkiem, również wśród polskich turystów. I nie ma się czemu dziwić, gdyż do zaoferowania ma naprawdę wiele, a mit "drogiej Portugalii" dawno już odszedł w niepamięć, kusząc atrakcyjnymi cenami wyjazdów - na portalu Wakacje.pl, w okresie świątecznym, ceny tygodniowego wypoczynku zaczynają się już od 1999zł od osoby.

Ceny świątecznego wypoczynku w Portugalii prezentują się niezwykle atrakcyjnie w porównaniu do innych destynacji w tym okresie. Niższe cenowo, choć nieznacznie, będą jedynie oferty wycieczek na Maltę bądź Cypr – mówi Klaudyna Fudala z serwisu Wakacje.pl. Najtańsze opcje świątecznego wyjazdu do Portugalii obejmują oferty z wylotem z Berlina – z takiego rozwiązania bardzo chętnie korzystają mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego, jednak można zdecydować się droższy wariant z wylotem Krakowa – dodaje.

d3zen8s

Zobacz też: Malta - wyspa niezwykła

Może zatem warto rozważyć zamianę polskiego karpia na atlantyckie ryby i wyborne owoce morza w doborowym towarzystwie wina – niezależnie czy zdecydujemy się na lekkie i orzeźwiające vinho verde czy wzmacniane porto- osiągniemy niewątpliwie mile zaskakujący efekt. Do tego dołóżmy zniewalające plaże, niezwykłe krajobrazy śródlądowe i wspaniałą architekturę, a uzyskamy przepis na idealnie spędzone święta.

Święta po portugalsku – daj się ponieść nieco odmiennej tradycji

Portugalczycy, tak jak i Polacy, najhuczniej świętują Wigilię. Po pracy zasiadają więc do wigilijnego stołu, gdzie zamiast 12 obfitych potraw króluje bacalhau de consoada, czyli dorsz wigilijny podawany z gotowanymi, lub pieczonymi ziemniakami oraz liśćmi kapusty galicyjskiej, a całości dodaje smaku oliwa, ocet winny oraz spora ilość posiekanego czosnku. Jest to potrawa prosta, ale wbrew pozorom bardzo smaczna i sycąca. Bardzo często przed posiłkiem głównym podawana jest ośmiornica, najchętniej zajadana w formie sałatki.

Prosty acz niewiarygodnie pyszny posiłek jest uwieńczony deserem – i tutaj niejeden smakosz uzna, że znalazł się w cukierniczym raju! Znajdziemy tu m.in. rabanadas, czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, słodki i aksamitny pudding ryżowy posypany cynamonem - arroz dolce, lub też pączki z aromatem pomarańczy. Smakołyki te popijane najchętniej grzanym winem stanowią niewątpliwie swoistą bombę kaloryczną, która jednakże jest zdecydowanie warta grzechu.

Zapominać nie można o słynnym Bolo Rei, czyli królewskim cieście będącym tradycyjnym świątecznym wypiekiem w kształcie okręgu, bogato zdobionym kandyzowanymi owocami oraz orzechami. Jeśli znajdziemy w nim ziarno bobu, zamiast popadać w panikę zgłaszając gospodarzom nietypowe znalezisko, powinniśmy raczej się cieszyć z wieszczącego szczęście Nowego Roku. A po kolacji wstąpić można na tzw. mszę koguta – Missa do Galo, którą porównać można do naszej pasterki.

d3zen8s

Ta nietuzinkowa nazwa wywodzi się z legendy, według której to właśnie pianie koguta oznajmia koniec nocy i zwiastuje początek dnia, czyli dzień Bożego Narodzenia. Tego dnia Portugalczycy do wspomnianego już dorsza dokładają potrawę mięsną, która najczęściej jest indyk, i obdarowują się prezentami. 26 grudnia jest już dniem pracującym, więc może to być nie lada zaskoczenie dla podróżujących tam Polaków., którzy nadal w świątecznym nastroju mogą pozwolić sobie jednocześnie np. na zakup pamiątek.

Plaże, wyspy, winnice czy zabytki z listy UNESCO?

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na leniwe święta na plaży, czy też eksplorowanie uroczych i pełnych magii portugalskich miast i miasteczek, nie będziemy rozczarowani. Najlepsza pogoda podczas świąt spotka nas na Maderze i w Algrave, gdzie średnia temperatura wynosi ok. 20 stopni Celsjusza.

Zimniej będzie zdecydowanie w Porto i Lizbonie, jednak nie przeszkodzi nam to np. w zorganizowaniu jednodniowej wycieczki, by na własne oczy zobaczyć wpisane na listę UNESCO perły architektoniczne, a wśród nich budowle w typowym dla Portugalii stylu manuelińskim. Pogoda zdecydowanie zaś nie będzie przeszkadzać w degustowaniu win i specjałów kuchni, które zdają się zaskakiwać swoim połączeniem smaków każdego nowicjusza.

To tutaj zasmakować możemy wzmacnianych win porto i madera, których historia przypadkowego powstania zaprowadzi nas w czasie do pierwszych dalekomorskich wypraw. Osoby zafascynowane produkcją i degustacją win mogą wybrać się na wycieczkę szlakiem portugalskich winnic, a poszukujący eksplozji smaków poczują się w Portugalii jak ryby w wodzie.

d3zen8s

Prócz pysznych owoców morza i dorsza podawanego na około 100 różnych sposobów, gulaszów mięsnych bądź tzw. feijoada, którego głównym składnikiem jest czarna lub czerwona fasola, kanapek z wolnogotowaną, szarpaną wieprzowiną (bifana), znajdziemy tu również wprawiający w największe zdziwienie przysmak – francezihna – serwowana w okolicach Porto wielowarstwowa kanapka z mięsem, zapiekana ze sporą ilością sera i serwowana z górą frytek. Różnorodność wrażeń i smaków gwarantowana!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3zen8s

Podziel się opinią

Share

d3zen8s

d3zen8s