Rosną w Polsce. Nie wszyscy wiedzą, która część jest jadalna

Lasy Państwowe stale raczą swoich obserwatorów w mediach społecznościowych ciekawostkami z otaczającego nas świata przyrody. W ostatnim poście na tapet został wzięty cis pospolity. Należy pamiętać, że część tego drzewa jest trująca.

Cis pospolity jest chroniony w Polsce
Cis pospolity jest chroniony w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
oprac. NGU

13.10.2023 15:52

Lasy Państwowe opublikowały w piątek 13 października br. zdjęcie owoców wiecznie zielonego drzewa iglastego - cisu pospolitego.

Cis pospolity

Cis we wrześniu i październiku pokrywa się charakterystycznymi owocami. Jesień jest też czasem, kiedy dojrzewają jego nasiona. Są one brązowe, kuliste i ostro zakończone, okryte czerwoną osnówką, która wielkością nie przekracza na ogół dziewięciu mm.

Należy pamiętać, które części cisu są jadalne, a których lepiej unikać. "Zarówno nasionko, jak i igły czy kora są częściami trującymi. Jednak z cisa można też coś uszczknąć. Jedyną jadalną częścią tego drzewa są czerwone osnówki. Nie zapomnijcie tylko o wypluciu nasionka!" - edukują Lasy Państwowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O tym warto wiedzieć

We wszystkich częściach rośliny, oprócz osnówki otaczającej nasiono, znajdują się duże ilości trujących związków, przede wszystkim taksyny, a poza tym efedryny. Taksyna działa toksycznie na serce, a także układ pokarmowy, układ nerwowy i nerki. Powoduje u człowieka i innych ssaków najpierw pobudzenie, a następnie porażenie. Objawy, jakie mogą wystąpić to m.in. nudności, wymioty, ból brzucha, senność, biegunka, zawroty głowy czy arytmia serca.

Warto wiedzieć, że niewielkie ilości taksyn są stosowane w medycynie onkologicznej w specjalnych preparatach głównie przeciwko nowotworom jajników, piersi, jelit, płuc, ale także pomocniczo w chorobie wieńcowej, w chorobie Alzheimera oraz antywirusowo. Z 200-letniego drzewa o średnicy ok. 25 cm produkuje się 1/5 g taxolu (dawka lecznicza wynosi 2 g).

"O trujących właściwościach cisu wiedziano już w starożytności. Galowie mieszaniną soku z cisowych jagód, ciemiernika i diabelskiego zęba zatruwali strzały. Cis był też drzewem wojny. Z jego drewna wytwarzano najlepsze łuki, włócznie i inne niebezpieczne przedmioty" - czytamy we wpisie Lasów Państwowych.

Źródło: Lasy Państwowe/WP

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (15)