Hiszpańska perełka przyciąga turystów. Wielu przyjeżdża, by zjeść pieczonego prosiaka

Hiszpańska Segowia to miasto w środkowej Hiszpanii, w regionie Kastylia i León. Wśród turystów, którzy odwiedzają tę perełkę są zarówno pasjonaci architektury, jak i miłośnicy turystyki gastronomicznej.

Hiszpańska perełka przyciąga turystów. Wielu przyjeżdża, by zjeść pieczonego prosiakaZ Polski najlepiej polecieć do Madrytu, a następnie dojechać do Segowii pociągiem lub samochodem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
50

W każdy weekend Segowię odwiedzają setki turystów z całego kraju i świata. Większość z nich przyjeżdża z Madrytu, uciekając od zgiełku wielkiego miasta. Cicha, mała Segowia ma do zaoferowania wspaniałe doznania kulinarne dla każdego.

Magia jedzenia w Segowii

Renoma gastronomiczna Segowii jest znana w całej Hiszpanii, a dziś jej dania mają ten sam wspólny mianownik, co kilkadziesiąt, a nawet kilkaset lat temu. Segowiańskie jedzenie wywodzi się z lokalnej kuchni, kiedy to porcje były obfite i do gotowania używano wszystkiego, co było pod ręką dostępne. Dlatego też jednym z czołowych dań jest gulasz, jednogarnkowa potrawa, w której znajdują się różne rodzaje mięs, kiełbas, warzyw i strączków, czyli wszystkiego, co pod ręką w domu można znaleźć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To miasto warto odwiedzić. Lot trwa niecałą godzinę

Jeśli chodzi o dania dla bardziej wymagającego podniebienia, najsłynniejszym z nich jest prosię. To młode prosię (mające mniej niż trzy tygodnie) pieczone w glinianym garnku i podawane w całości razem z głową.

Pieczone prosie to hitowe danie w Segowii
Pieczone prosie to hitowe danie w Segowii © Adobe Stock | MARCU OVIDIU

Inną bardzo popularną alternatywą prosięcia jest cochifrito. Czyli to samo zwierzę, ale zamiast pieczenia jest smażone w małych kawałkach. Potrawom tym zwykle towarzyszą Judiones de la Granja, czyli gruba fasola szparagowa, pochodząca z pięknej wioski La Granja de San Ildefonso.

Popularna jest także pieczona w piecu w glinianym naczyniu jagnięcina. Zazwyczaj podaje się ją z ziemniakami. Danie to jest bardzo popularne w całej kastylijskiej gastronomii. Niemniej znana jest zupa zimowa czy inaczej kastylijska. To wyjątkowo rozgrzewający, lokalny przysmak: rosół z czosnkiem, do którego dodajemy kawałki czerstwego chleba, jajko i odrobinę papryki. Zupę tę wszyscy mieszkańcy Segowii mogą zjeść razem w nocy 25 października, kiedy obchodzone jest patrona miasta św. Frutosa. Na głównym placu w Segowii rozdaje się wtedy kastylijską zupę zimową.

Słynny poncz z Segowii

Najbardziej typowym deserem w mieście jest ponche segoviano (poncz segowiański). Stworzony został w 1926 r. przez Frutosa Garcíę Martína. Patent na ten deser posiada cukiernia El Acueducto.

Ten słynny poncz to niewielki kawałek klasycznego biszkoptu z kremowym nadzieniem, pokryty warstwą marcepanu i cukru pudru.

Ponche segoviano
Ponche segoviano © Adobe Stock | Israel Sautier

Segowia - jak dojechać?

Z Polski do Segowii trzeba lecieć z przesiadką. Najłatwiej dostać się tam samolotem do Madrytu. Podróż z Warszawy trwa niecałe cztery godziny, a bilety można zarezerwować od ok. 150 zł w dwie strony.

Z Madrytu w godzinę dojedziemy na miejsce pociągiem lub samochodem.

Ania Hess - szczęśliwa mama i żona, która spełnia się w wielu dziedzinach. Fotograf, pisarka, dziennikarka i podróżniczka, a także świetna kucharka (jeśli wierzyć na słowo jej mężowi). Najbardziej lubi czuć słońce na twarzy, wiatr we włosach i wolność, jaką daje jej podróżowanie. Kocha zwierzęta, długie włosy i muzykę rockową, a jej największą pasją jest życie. Od blisko 20 lat mieszka w Hiszpanii.

Wybrane dla Ciebie

W I turze głosowałeś za granicą? Musisz o tym wiedzieć
W I turze głosowałeś za granicą? Musisz o tym wiedzieć
Tu znajdziesz miłość, wino i słodycze z klasztoru. To nie są miejsca, które się "zalicza"
Tu znajdziesz miłość, wino i słodycze z klasztoru. To nie są miejsca, które się "zalicza"
Widoki jak z bajki już wkrótce. W Piwnicznej-Zdroju rośnie niezwykła wieża
Widoki jak z bajki już wkrótce. W Piwnicznej-Zdroju rośnie niezwykła wieża
Nowe wieści w sprawie Podlaskiego Bonu Turystycznego. Zmienili fundusze
Nowe wieści w sprawie Podlaskiego Bonu Turystycznego. Zmienili fundusze
Koszmar na Teneryfie. Czterolatek nie żyje. Zachłysnął się wodą w basenie
Koszmar na Teneryfie. Czterolatek nie żyje. Zachłysnął się wodą w basenie
Koszmarny lot z Wysp Kanaryjskich. Pijana kobieta wpadła w szał
Koszmarny lot z Wysp Kanaryjskich. Pijana kobieta wpadła w szał
Już się zaczęło. "Każdy słyszał, nie każdy widział"
Już się zaczęło. "Każdy słyszał, nie każdy widział"
Nowy hit w Azji z niskimi cenami. Jest zainteresowanie, a Tajlandia ma konkurencję
Nowy hit w Azji z niskimi cenami. Jest zainteresowanie, a Tajlandia ma konkurencję
Polskie miasto docenione. W rankingu wyżej niż Lizbona czy Zagrzeb
Polskie miasto docenione. W rankingu wyżej niż Lizbona czy Zagrzeb
Egipt zbuduje turystyczną superatrakcję. Ma powstać na dnie morza
Egipt zbuduje turystyczną superatrakcję. Ma powstać na dnie morza
Połączenie Pendolino idealne na wakacje. Znamy ceny biletów
Połączenie Pendolino idealne na wakacje. Znamy ceny biletów
Czesi zachwyceni polskim miastem. Chwalą je za rozrywkę i życie nocne
Czesi zachwyceni polskim miastem. Chwalą je za rozrywkę i życie nocne