Gigantyczne danie na rajskiej wyspie. Jadło je pięć tys. osób
Hiszpanie zwyczajowo w czwartki jedzą paellę. To tradycyjne danie doczekało się wielu wersji oraz smaków i jest spożywane chętnie nie tylko w tym jednym dniu tygodnia. Ostatnio na Gran Canarii przyrządzono gigantyczną paellę, którą najadło się... pięć tys. osób.
Danie przez prawie trzy godziny danie przygotowało prawie 18 szefów kuchni i 17 uczniów szkoły gastronomicznej. Gigantyczna paella powstała w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii.
Gigantycznej paelli mogło skosztować prawie pięć tys. osób.
Imponujący skład
Do produkcji zużyto 70 l oliwy z oliwek, 25 kg czosnku, 100 kg posiekanej cebuli, 100 kg posiekanej papryki, 200 kg pokrojonych w kostkę udek wieprzowych, 200 kg podudzi z kurczaka, 200 kg mątwy, 100 kg mielonych pomidorów, 750 l bulionu, 2 kg barwnika, 10 kg skoncentrowanego bulionu, 10 kg drobnej soli, 300 kg ryżu parboiled, 100 kg fasolki szparagowej, 100 kg groszku, 100 kg małży, 160 kg krewetek, 30 pęczków siekanej pietruszki i 25 kg cytryn.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Turyści jeżdżą tam aby... pływać z rekinami. "Robi wrażenie"
Paella to jedno z głównych i najbardziej popularnych dań, które jest kojarzone z kuchnią hiszpańską. Potrawa jest przygotowywana na specjalnych patelniach – paellerach.
Najważniejszym składnikiem tego hiszpańskiego przysmaku jest krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), który w wielu sklepach występuje właśnie jako wskazywany specjalnie do paelli. Dodatkowo musi być w niej szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub króliki) albo owoce morza np. krewetki.
Paella jak rosół - w każdym domu jest inna
Paella pod wieloma względami przypomina polski rosół. W każdym hiszpańskim domu jest przygotowywana nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to zazwyczaj różni się w smaku.
W Hiszpanii powszechnie uważa się, że najwłaściwszym dniem na podanie paelli jest czwartek. Nikt jednak nie potrafi sprecyzować, dlaczego właśnie akurat ten dzień. Jedna z teorii głosi, że był to pierwszy dzień, kiedy do odleglejszych miast docierały świeże owoce morza.
Historia tego dania sięga X w., kiedy to rządzący Półwyspem Iberyjskim Maurowie rozpoczęli hodowlę ryżu. Potrawa stała się popularna dopiero w XIX w..
Paella nazwę wzięła od patelli, czyli specjalnego rzymskiego metalowego naczynia, w którym była przygotowywana.