Gigantyczne danie na rajskiej wyspie. Jadło je pięć tys. osób

Hiszpanie zwyczajowo w czwartki jedzą paellę. To tradycyjne danie doczekało się wielu wersji oraz smaków i jest spożywane chętnie nie tylko w tym jednym dniu tygodnia. Ostatnio na Gran Canarii przyrządzono gigantyczną paellę, którą najadło się... pięć tys. osób.

Gigantyczną paellę na Gran Canarii przygotowywało 35 osób Gigantyczną paellę na Gran Canarii przygotowywało 35 osób
Źródło zdjęć: © NaKanarach

Danie przez prawie trzy godziny danie przygotowało prawie 18 szefów kuchni i 17 uczniów szkoły gastronomicznej. Gigantyczna paella powstała w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii.

Gigantycznej paelli mogło skosztować prawie pięć tys. osób.

Imponujący skład

Do produkcji zużyto 70 l oliwy z oliwek, 25 kg czosnku, 100 kg posiekanej cebuli, 100 kg posiekanej papryki, 200 kg pokrojonych w kostkę udek wieprzowych, 200 kg podudzi z kurczaka, 200 kg mątwy, 100 kg mielonych pomidorów, 750 l bulionu, 2 kg barwnika, 10 kg skoncentrowanego bulionu, 10 kg drobnej soli, 300 kg ryżu parboiled, 100 kg fasolki szparagowej, 100 kg groszku, 100 kg małży, 160 kg krewetek, 30 pęczków siekanej pietruszki i 25 kg cytryn.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Turyści jeżdżą tam aby... pływać z rekinami. "Robi wrażenie"

Paella to jedno z głównych i najbardziej popularnych dań, które jest kojarzone z kuchnią hiszpańską. Potrawa jest przygotowywana na specjalnych patelniach – paellerach.

Najważniejszym składnikiem tego hiszpańskiego przysmaku jest krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), który w wielu sklepach występuje właśnie jako wskazywany specjalnie do paelli. Dodatkowo musi być w niej szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub króliki) albo owoce morza np. krewetki.

Paella jak rosół - w każdym domu jest inna

Paella pod wieloma względami przypomina polski rosół. W każdym hiszpańskim domu jest przygotowywana nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to zazwyczaj różni się w smaku.

Każda paella jest inna i ma swój niepowtarzalny smak i skład
Każda paella jest inna i ma swój niepowtarzalny smak i skład © Adobe Stock

W Hiszpanii powszechnie uważa się, że najwłaściwszym dniem na podanie paelli jest czwartek. Nikt jednak nie potrafi sprecyzować, dlaczego właśnie akurat ten dzień. Jedna z teorii głosi, że był to pierwszy dzień, kiedy do odleglejszych miast docierały świeże owoce morza.

Historia tego dania sięga X w., kiedy to rządzący Półwyspem Iberyjskim Maurowie rozpoczęli hodowlę ryżu. Potrawa stała się popularna dopiero w XIX w..

Paella nazwę wzięła od patelli, czyli specjalnego rzymskiego metalowego naczynia, w którym była przygotowywana.

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę