Trwa ładowanie...

Gigantyczne danie na rajskiej wyspie. Jadło je pięć tys. osób

Hiszpanie zwyczajowo w czwartki jedzą paellę. To tradycyjne danie doczekało się wielu wersji oraz smaków i jest spożywane chętnie nie tylko w tym jednym dniu tygodnia. Ostatnio na Gran Canarii przyrządzono gigantyczną paellę, którą najadło się... pięć tys. osób.

Gigantyczną paellę na Gran Canarii przygotowywało 35 osób Gigantyczną paellę na Gran Canarii przygotowywało 35 osób Źródło: NaKanarach
d31bnve
d31bnve

Danie przez prawie trzy godziny danie przygotowało prawie 18 szefów kuchni i 17 uczniów szkoły gastronomicznej. Gigantyczna paella powstała w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii.

Gigantycznej paelli mogło skosztować prawie pięć tys. osób.

Imponujący skład

Do produkcji zużyto 70 l oliwy z oliwek, 25 kg czosnku, 100 kg posiekanej cebuli, 100 kg posiekanej papryki, 200 kg pokrojonych w kostkę udek wieprzowych, 200 kg podudzi z kurczaka, 200 kg mątwy, 100 kg mielonych pomidorów, 750 l bulionu, 2 kg barwnika, 10 kg skoncentrowanego bulionu, 10 kg drobnej soli, 300 kg ryżu parboiled, 100 kg fasolki szparagowej, 100 kg groszku, 100 kg małży, 160 kg krewetek, 30 pęczków siekanej pietruszki i 25 kg cytryn.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Turyści jeżdżą tam aby... pływać z rekinami. "Robi wrażenie"

Paella to jedno z głównych i najbardziej popularnych dań, które jest kojarzone z kuchnią hiszpańską. Potrawa jest przygotowywana na specjalnych patelniach – paellerach.

d31bnve

Najważniejszym składnikiem tego hiszpańskiego przysmaku jest krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), który w wielu sklepach występuje właśnie jako wskazywany specjalnie do paelli. Dodatkowo musi być w niej szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub króliki) albo owoce morza np. krewetki.

Paella jak rosół - w każdym domu jest inna

Paella pod wieloma względami przypomina polski rosół. W każdym hiszpańskim domu jest przygotowywana nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to zazwyczaj różni się w smaku.

Każda paella jest inna i ma swój niepowtarzalny smak i skład Adobe Stock
Każda paella jest inna i ma swój niepowtarzalny smak i składŹródło: Adobe Stock

W Hiszpanii powszechnie uważa się, że najwłaściwszym dniem na podanie paelli jest czwartek. Nikt jednak nie potrafi sprecyzować, dlaczego właśnie akurat ten dzień. Jedna z teorii głosi, że był to pierwszy dzień, kiedy do odleglejszych miast docierały świeże owoce morza.

d31bnve

Historia tego dania sięga X w., kiedy to rządzący Półwyspem Iberyjskim Maurowie rozpoczęli hodowlę ryżu. Potrawa stała się popularna dopiero w XIX w..

Paella nazwę wzięła od patelli, czyli specjalnego rzymskiego metalowego naczynia, w którym była przygotowywana.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d31bnve
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31bnve