Słodkie wakacje nad polskim morzem. Nie tylko gofry i lody
Wakacje nad morzem to doskonała okazja, by spróbować nie tylko popularnych gofrów i lodów. Podczas urlopu warto również dopytać obsługę lokalu o regionalne słodkości.
Gofry to obok lodów zdecydowanie najpopularniejsze wakacyjne słodkości, które kupimy właściwie na każdym kroku podczas pobytu nad polskim morzem. Do wyboru mamy opcję z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami czy z polewą.
Zamień gofra na rurkę z kremem
Ale świetną alternatywę dla gofrów, uwielbianą w szczególności przez dzieci, stanowią także rurki z kremem. Sałatki ze świeżych owoców idealnie sprawdzą się natomiast na deser dla osób dbających o linię i sylwetkę.
Nad morzem możemy zjeść także szarlotkę na ciepło z lodami, wypić mrożoną kawę z bitą śmietaną i owocowe smoothie ze świeżych owoców. Świetną propozycją na deser po obiedzie są także popularne nad morzem torciki bezowe z owocami, które na wiele godzin zaspokoją apetyt na słodycze.
Oprócz dobrze znanych deserów, które są dostępne w praktycznie każdym miejscu, nadmorskie okolice oferują także oryginalne, regionalne przysmaki, niedostępne w innych regionach.
Tradycyjne kaszubskie desery
Kuchnia kaszubska słynie na całą Polskę z wykorzystywania naturalnych składników, prostoty oraz ciekawych połączeń smakowych. Kaszubskie słodkości powstają głównie na bazie drożdży, słynnych, uprawianych na miejscowych polach truskawek, a także lukru, lokalnie nazywanego glancem.
Jednymi z najpopularniejszych słodkości, których będziemy mogli spróbować podczas wakacji na Kaszubach, są drożdżówki, nazywane ruchankami. Popularne są także truskawki z bitą śmietaną, jogurtem lub klasyczną śmietaną z dodatkiem cukru.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Desery na Kaszubach zachwycają swoją prostotą oraz ciekawymi połączeniami smakowymi. Często wykorzystywanymi do ich przygotowania składnikami są miody z miejscowych pasiek i regionalne konfitury, które najlepiej smakują w swojej małej ojczyźnie.
Turyści chętnie sięgają także po drożdżowe kugle, czyli racuchy z owocowym nadzieniem, polane gęstym, słodkim lukrem. Znanym przysmakiem o kaszubskim rodowodzie jest także szpajza – tradycyjny deser jajeczny, który był obowiązkowym elementem menu każdej rodzinnej imprezy. Co ciekawe, ten przysmak jest znany nie tylko na Kaszubach, ale także na Śląsku.
Gdańsk – marcepanowa stolica Polski
Jednymi z najbardziej tradycyjnych gdańskich słodyczy jest marcepan – słodki przysmak, który kryje w sobie wiele tajemnic. Nie do końca bowiem wiadomo, skąd marcepan wziął się w Gdańsku ani kto jest jego twórcą.
Według niektórych koncepcji nazwa "marcepan" miała pochodzić z łaciny i oznaczać po prostu "chleb św. Marka". Produkcja tego przysmaku miała zostać zapoczątkowana w Wenecji, a następnie "przywędrowała" do nadbałtyckich portów wraz ze statkami handlowymi w średniowieczu. Według innych marcepan wywodzi się natomiast z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Persji.
W Europie modę na marcepana rozpropagowały dwa niemieckie miasta – Królewiec i Lubeka. Podobno to właśnie z Lubeki marcepan miał po raz pierwszy trafić do Gdańska, gdzie wzmianki o nim pojawiły się już w 1806 r. Przed II wojną światową w Gdańsku funkcjonowało kilka manufaktur marcepanu, które trudniły się niełatwą sztuką wytwarzania tego przysmaku.
Próbą odtworzenia oryginalnego, tradycyjnego smaku gdańskiego marcepanu są dzisiejsze Gdańskie Pralinki Marcepanowe, produkowane przez Kapitułę Kulinarną Gdańskie Smaki. Bardzo popularne wśród turystów są także marcepanowe serduszka, przysmaki pochodzącej z pobliskiej miejscowości Piekło.