Słodkie wakacje nad polskim morzem. Nie tylko gofry i lody

Wakacje nad morzem to doskonała okazja, by spróbować nie tylko popularnych gofrów i lodów. Podczas urlopu warto również dopytać obsługę lokalu o regionalne słodkości.

Będąc na wakacjach nad Bałtykiem, warto spróbować czegoś więcej niż lody i gofry Będąc na wakacjach nad Bałtykiem, warto spróbować czegoś więcej niż lody i gofry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Claudia Nass

Gofry to obok lodów zdecydowanie najpopularniejsze wakacyjne słodkości, które kupimy właściwie na każdym kroku podczas pobytu nad polskim morzem. Do wyboru mamy opcję z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami czy z polewą.

Zamień gofra na rurkę z kremem

Ale świetną alternatywę dla gofrów, uwielbianą w szczególności przez dzieci, stanowią także rurki z kremem. Sałatki ze świeżych owoców idealnie sprawdzą się natomiast na deser dla osób dbających o linię i sylwetkę.

Rurki z kremem
Rurki z kremem © Wikimedia Commons | Jos.

Nad morzem możemy zjeść także szarlotkę na ciepło z lodami, wypić mrożoną kawę z bitą śmietaną i owocowe smoothie ze świeżych owoców. Świetną propozycją na deser po obiedzie są także popularne nad morzem torciki bezowe z owocami, które na wiele godzin zaspokoją apetyt na słodycze.

Oprócz dobrze znanych deserów, które są dostępne w praktycznie każdym miejscu, nadmorskie okolice oferują także oryginalne, regionalne przysmaki, niedostępne w innych regionach.

Tradycyjne kaszubskie desery

Kuchnia kaszubska słynie na całą Polskę z wykorzystywania naturalnych składników, prostoty oraz ciekawych połączeń smakowych. Kaszubskie słodkości powstają głównie na bazie drożdży, słynnych, uprawianych na miejscowych polach truskawek, a także lukru, lokalnie nazywanego glancem.

Jednymi z najpopularniejszych słodkości, których będziemy mogli spróbować podczas wakacji na Kaszubach, są drożdżówki, nazywane ruchankami. Popularne są także truskawki z bitą śmietaną, jogurtem lub klasyczną śmietaną z dodatkiem cukru.

Desery na Kaszubach zachwycają swoją prostotą oraz ciekawymi połączeniami smakowymi. Często wykorzystywanymi do ich przygotowania składnikami są miody z miejscowych pasiek i regionalne konfitury, które najlepiej smakują w swojej małej ojczyźnie.

Turyści chętnie sięgają także po drożdżowe kugle, czyli racuchy z owocowym nadzieniem, polane gęstym, słodkim lukrem. Znanym przysmakiem o kaszubskim rodowodzie jest także szpajza – tradycyjny deser jajeczny, który był obowiązkowym elementem menu każdej rodzinnej imprezy. Co ciekawe, ten przysmak jest znany nie tylko na Kaszubach, ale także na Śląsku.

Gdańsk – marcepanowa stolica Polski

Jednymi z najbardziej tradycyjnych gdańskich słodyczy jest marcepan – słodki przysmak, który kryje w sobie wiele tajemnic. Nie do końca bowiem wiadomo, skąd marcepan wziął się w Gdańsku ani kto jest jego twórcą.

Według niektórych koncepcji nazwa "marcepan" miała pochodzić z łaciny i oznaczać po prostu "chleb św. Marka". Produkcja tego przysmaku miała zostać zapoczątkowana w Wenecji, a następnie "przywędrowała" do nadbałtyckich portów wraz ze statkami handlowymi w średniowieczu. Według innych marcepan wywodzi się natomiast z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Persji.

Będąc nad morzem warto spróbować marcepana
Będąc nad morzem warto spróbować marcepana © Adobe Stock

W Europie modę na marcepana rozpropagowały dwa niemieckie miasta – Królewiec i Lubeka. Podobno to właśnie z Lubeki marcepan miał po raz pierwszy trafić do Gdańska, gdzie wzmianki o nim pojawiły się już w 1806 r. Przed II wojną światową w Gdańsku funkcjonowało kilka manufaktur marcepanu, które trudniły się niełatwą sztuką wytwarzania tego przysmaku.

Próbą odtworzenia oryginalnego, tradycyjnego smaku gdańskiego marcepanu są dzisiejsze Gdańskie Pralinki Marcepanowe, produkowane przez Kapitułę Kulinarną Gdańskie Smaki. Bardzo popularne wśród turystów są także marcepanowe serduszka, przysmaki pochodzącej z pobliskiej miejscowości Piekło.

Pogoda w Grecji. Polka zdradza, jak jest na miejscu

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę