W PodróżyWłochy. Martwy wieloryb u wybrzeży Sorrento. Osobnik był ogromny

Włochy. Martwy wieloryb u wybrzeży Sorrento. Osobnik był ogromny

Gigantyczny martwy wieloryb wyłowiony z Marina Piccola w Sorrento
Gigantyczny martwy wieloryb wyłowiony z Marina Piccola w Sorrento
Źródło zdjęć: © DMFPRESS , SplashNews.com, East News
Iwona Kołczańska

21.01.2021 11:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zwłoki ogromnego wieloryba zostały wyłowione z basenu Marina Piccola w Sorrento, a następnie przetransportowane do dawnej stoczni Megaride w Molo San Vincenzo w Neapolu, gdzie odbędzie się sekcja zwłok. Uznano go za "prawdopodobnie jednego z największych", jakie kiedykolwiek widziano w Morzu Śródziemnym.

Martwy ssak został zauważony w wodzie w pobliżu Sorrento, popularnego turystycznego kurortu, który słynie z romantycznych widoków.

Wieloryba dostrzegli nurkowie straży przybrzeżnej, którzy zostali wezwani na miejsce ze względu na pojawienie się tam mniejszego ssaka. Drugi osobnik zdążył jednak zniknąć w morzu.

Martwy wieloryb we Włoszech - sekcja zwłok

Zwłoki wieloryba zostały przetransportowane drogą morską do Neapolu, gdzie odbędzie się sekcja zwłok. Grupa biologów morskich i innych ekspertów będzie szukać przyczyny śmierci ogromnego ssaka.

Martwy wieloryb został wyłowiony z Marina Piccola w Sorrento
Martwy wieloryb został wyłowiony z Marina Piccola w Sorrento© PAP, EPA

Zdjęcia zrobione na miejscu pokazują jak ogromny był martwy osobnik. Statek straży przybrzeżnej wydaje się przy nim niewielki. Media podkreślają, że jest to jeden z największych okazów, jakie kiedykolwiek zidentyfikowano w Morzu Śródziemnym.

Żeby przetransportować gigantycznego ssaka potrzebne były dwie jednostki pływające lokalnej straży przybrzeżnej. Wieloryb został odkryty w niedzielę 17 stycznia, a w Neapolu znalazł się w środę 20 stycznia.

Źródło: Guardia Costiera, abs-cbn.com

Źródło artykułu:WP Turystyka
wielorybzwłokiwłochy
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (33)
Zobacz także