Pola ryżowe w Chinach istniały już w epoce kamiennej
Naukowcy, badający ślady uprawy roślin w Chinach przed tysiącami lat, doszli do wniosku, że kultywacja ryżu na wielka skalę rozpoczęła się tam ponad 7700 lat temu. Wyniki tych badań opublikowane zostały w magazynie Nature.
02.10.2007 | aktual.: 22.11.2016 15:30
_ Naukowcy, badający ślady uprawy roślin w Chinach przed tysiącami lat, doszli do wniosku, że kultywacja ryżu na wielka skalę rozpoczęła się tam ponad 7700 lat temu. Wyniki tych badań opublikowane zostały w magazynie Nature. _
Analiza osadów, pochodzących ze stanowiska Kuahuqiao u ujścia rzeki Jangcy w pobliżu Hangzhou, doprowadziła do odkrycia najstarszych w Chinach śladów oddziaływania człowieka na środowisko i dokonywania w nim zmian na dużą skalę.
W badanym rejonie już w epoce kamiennej (ponad 7700 lat temu) powstawały ryżowe pola uprawne. Tworzono je przez wypalanie drzew na nadbrzeżnych mokradłach w delcie rzeki oraz budowanie grobli, zatrzymujących wodę morską, pojawiającą się w związku z ruchami pływowymi wód Morza Wschodniochińskiego.
Jak ocenił Gary Crawford, antropolog z Uniwersytetu Toronto, wyniki badań wyjaśniają sposób, w jaki człowiek zmieniał środowisko, aktywnie ingerując w otoczenie, dostosowując je do potrzeb rolniczego trybu życia i wspomagając wzrost wysoko- wydajnych roślin uprawnych.
Zdaniem archeologa Li Liu z australijskiego Uniwersytetu La Trobe w Wiktorii, na podstawie danych pochodzących ze stanowiska Kuahuqiao, można dokonać ekstrapolacji wstecz do czasów pierwszych w Chinach prób domowej uprawy ryżu.
Naukowcy sądzą, że miały one miejsce prawdopodobnie około 10 tys. lat temu, co oznacza, że są zbieżne z początkiem rozwoju rolnictwa na terenach Środkowego Wschodu.
Według Dolores Piperno z Instytutu Badań Tropikalnych w Panamie, wyniki badań wskazują też, że proces pełnego opanowania rolnictwa i wykorzystania przez człowieka roślin uprawnych jest dłuższy, niż dotąd sądzono.
(PAP) jot/kap/