Trwa ładowanie...
hiszpania
07-02-2013 15:27

Hiszpanie jedzą w tłusty czwartek kiełbasę

My dzisiaj jemy pączki, a Hiszpanie - pieczoną kiełbasę. Wieczorem w wielu regionach odbędą się też symboliczne pogrzeby świni.

Hiszpanie jedzą w tłusty czwartek kiełbasęŹródło: Licencja CC Flickr.com by Ricard Gabarrú
d2fovfq
d2fovfq

My dzisiaj jemy pączki, a Hiszpanie - pieczoną kiełbasę. Wieczorem w wielu regionach odbędą się też symboliczne pogrzeby świni.

W wielu miastach rożna ustawione są na ulicach. Mieszkańcy Aragonii, Kastylii i Andaluzji jedzą dziś kiełbasę z czerwoną papryką, tzw. chorizo. W Katalonii i Walencji - bez ziół, przypomiającą polską, białą kiełbasę.

Na północy * *sprzedawany jest specjalny, pusty w środku chleb, który napełniony zostanie pieczonymi kiełbasami i omletami. „Pieczemy trzy wielkości, jeden duży, jak normalny bochenek chleba, średni i mały dla dzieci. Ten rodzaj chleba robimy tylko dzisiaj” - opowiada piekarz z Kantabrii.

W większości prowincji po zachodzie słońca odbędą się symboliczne pogrzeby świni. Ich uczestnicy będą się żegnali z mięsem i witali sardynkę. Ta pod koniec wielkiego postu też zostanie symbolicznie pogrzebana.

Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Ewa Wysocka - Barcelona/em/

d2fovfq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fovfq