Hiszpanie jedzą w tłusty czwartek kiełbasę
07.02.2013 15:27, aktual.: 10.05.2013 10:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
My dzisiaj jemy pączki, a Hiszpanie - pieczoną kiełbasę. Wieczorem w wielu regionach odbędą się też symboliczne pogrzeby świni.
My dzisiaj jemy pączki, a Hiszpanie - pieczoną kiełbasę. Wieczorem w wielu regionach odbędą się też symboliczne pogrzeby świni.
W wielu miastach rożna ustawione są na ulicach. Mieszkańcy Aragonii, Kastylii i Andaluzji jedzą dziś kiełbasę z czerwoną papryką, tzw. chorizo. W Katalonii i Walencji - bez ziół, przypomiającą polską, białą kiełbasę.
Na północy * *sprzedawany jest specjalny, pusty w środku chleb, który napełniony zostanie pieczonymi kiełbasami i omletami. „Pieczemy trzy wielkości, jeden duży, jak normalny bochenek chleba, średni i mały dla dzieci. Ten rodzaj chleba robimy tylko dzisiaj” - opowiada piekarz z Kantabrii.
W większości prowincji po zachodzie słońca odbędą się symboliczne pogrzeby świni. Ich uczestnicy będą się żegnali z mięsem i witali sardynkę. Ta pod koniec wielkiego postu też zostanie symbolicznie pogrzebana.
Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Ewa Wysocka - Barcelona/em/