WyspyHiszpanie jedzą w tłusty czwartek kiełbasę

Hiszpanie jedzą w tłusty czwartek kiełbasę

Hiszpanie jedzą w tłusty czwartek kiełbasę
Źródło zdjęć: © Licencja CC Flickr.com by Ricard Gabarrú

07.02.2013 15:27, aktual.: 10.05.2013 10:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

My dzisiaj jemy pączki, a Hiszpanie - pieczoną kiełbasę. Wieczorem w wielu regionach odbędą się też symboliczne pogrzeby świni.

My dzisiaj jemy pączki, a Hiszpanie - pieczoną kiełbasę. Wieczorem w wielu regionach odbędą się też symboliczne pogrzeby świni.

W wielu miastach rożna ustawione są na ulicach. Mieszkańcy Aragonii, Kastylii i Andaluzji jedzą dziś kiełbasę z czerwoną papryką, tzw. chorizo. W Katalonii i Walencji - bez ziół, przypomiającą polską, białą kiełbasę.

Na północy * *sprzedawany jest specjalny, pusty w środku chleb, który napełniony zostanie pieczonymi kiełbasami i omletami. „Pieczemy trzy wielkości, jeden duży, jak normalny bochenek chleba, średni i mały dla dzieci. Ten rodzaj chleba robimy tylko dzisiaj” - opowiada piekarz z Kantabrii.

W większości prowincji po zachodzie słońca odbędą się symboliczne pogrzeby świni. Ich uczestnicy będą się żegnali z mięsem i witali sardynkę. Ta pod koniec wielkiego postu też zostanie symbolicznie pogrzebana.

Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Ewa Wysocka - Barcelona/em/

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także