Kawa latte z wieprzowymi jelitami. "Niezły eksperyment"
Chińska kawiarnia podbiła internet nietypowym napojem – kawą z dodatkiem wieprzowych jelit. Dla jednych to kulinarna odwaga, dla innych... kulinarny koszmar. Czy ten kontrowersyjny hit ma szansę trafić do Europy?
W niewielkim mieście Jiangyou w prowincji Syczuan właściciel kawiarni Scent of Li Bai postanowił stworzyć coś nietuzinkowego — latte z wywarem z duszonych wieprzowych jelit. Skąd pomysł? Towarzyszy mu lokalna tradycja kulinarna, a karmiąca esencja z jelit znana była dotąd tylko w restauracjach. Teraz trafiła do filiżanki kawy, co wywołało prawdziwy ferment w sieci.
Kawa z jelitami – smaki i ceny, które zaskakują
Napój dostępny jest w trzech poziomach intensywności — początkowym, średnim i mocnym. W każdym kubku znajduje się 6 g wywaru z jelit, co zdaniem właściciela, Zhang Yu Chi, pozwala uzyskać wyraźny, ale nie dominujący smak. Filiżanka kosztuje ok. 32 juany (ok. 16 zł).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowa atrakcja na Ibizie. Dla jednych frajda, dla innych utrapienie
Dodatkiem do latte jest również szaszłyk z małych kawałków jelit, który ma dopełniać smak. Właściciel przyznaje, że napój miał promować zarówno kawiarnię, jak i lokalny przysmak – duszone wieprzowe jelito — i rzeczywiście przyciągnął tłumy ciekawskich gości.
Reakcje klientów – od ciekawości do krytyki
Kiedy napój pojawił się w menu, pierwsze recenzje były ostrożne. Dopiero gdy w internecie pojawiło się nagranie, zainteresowanie eksplodowało. Obecnie kawa z jelitami odpowiada za ok. 80 proc. wszystkich zamówień w kawiarni, a sprzedaż poszybowała niemal czterokrotnie.
Opinie smakoszy również są podzielone. Część osób przyznaje, że to "niezły eksperyment" i deklaruje chęć spróbowania, zwłaszcza że słono-słodki aromat określany jest jako podobny do słonego sera. Z drugiej strony sceptycy podkreślają, że łączenie tych smaków uznają za przesadę.
Kulinarne eksperymenty w Chinach — co dalej?
Chiny coraz częściej tworzą nowe wyzwania dla smakoszy. W prowincjach Jiangxi i Yunnan pojawiły się już latte z dodatkiem pikantnej papryczki, smażonych robaków czy ostrych przypraw. Kawa z jelitami to kolejny dowód na to, że chińscy bariści chętnie przesuwają granice i prowokują dyskusje.
Źródło: e.vnexpress.net