Niesamowite odkrycie rosyjskich naukowców. "Marzenie pisarzy sci-fi"
Naukowcy z Rosji wskrzesili wrotki, czyli małe bezkręgowce żyjące w środowisku wodnym, które spędziły 24 tys. lat w wiecznej zmarzlinie na Syberii. Przy okazji odkryli nowy gatunek.
Wrotki to małe przezroczyste zwierzęta bezkręgowe, które żyją w wodach stojących. Ich nazwa pochodzi od obracających się rzęsek, które służą im do odżywiania.
Gdy nastają dla nich trudne warunki środowiskowe, wówczas wrotki wchodzą w stan kryptobiozy, w czasie którego ich procesy metaboliczne są zawieszone. Dzięki temu mogą przetrwać suchość, głód, niski poziom tlenu i temperaturę do -20 st. C. Ponowne nawodnienie sprawia, że odzyskują pełnię sił w ciągu kilku godzin.
Niezwykłe odkrycie rosyjskich naukowców
Naukowcy z Instytutu Gleboznawstwa w Puszczinie opublikowali 7 czerwca na łamach czasopisma "Current Biology" informacje na temat najnowszego odkrycia dotyczącego wrotka rzuciło nowe światło na to, ile czasu wrotka gatunku Bdelloidea. Okazuje się, że te zwierzęta mogą spędzić w stanie zamrożenia nawet dziesiątki tysięcy lat.
Rosyjscy naukowcy ożywili wrotki zachowane w zamrożonej glebie północno-wschodniej Syberii przez 24 tys. lat. Po tym, jak ograli kilka próbek pochodzących z głębokości 3,5 metra pod rzeką Ałazeja w Jakucji, zwierzęta zaczęły się ruszać, odżywiać, a w efekcie rozmnażać.
24 tys. lat były zamrożone - "marzenie pisarzy sci-fi"
- Niewielki wielokomórkowy organizm da się zamrozić i przechowywać przez tysiące lat, a następnie przywrócić do życia i spełnić marzenia pisarzy sci-fi - mówił dla CNN Stas Malavin, badacz z Laboratorium Kriologii Gleby w Naukowym Centrum Biologicznym Pushchino. - Nasz raport jest najpoważniejszym dowodem na to, że zwierzęta wielokomórkowe mogą wytrzymać dziesiątki tysięcy lat w kryptobiozie, czyli w stanie prawie całkowitego zatrzymania metabolizmu.
Trwa ładowanie wpisu: twitter
Do ustalenia wieku bezkręgowca naukowcy wykorzystali datowanie radiowęglowe.
To, czego się dowiedzieli to bezapelacyjnie przełomowe odkrycie. Teraz specjaliści będą sprawdzać, jakie mechanizmy sprawiają, że mogą przetrwać w stanie zamrożenia tak długo.
Źródło: TVN/CNN