Skandal w Wielkopolsce. Brud i stara żywność w restauracjach
Niepokojące wieści z Wielkopolski. Aż 17 mandatów nałożyli w czerwcu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w trakcie weekendowych kontroli punktów gastronomicznych w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych. W wielu było brudno, sprzedawano też starą żywność.
Na terenie województwa wielkopolskiego w dniach wolnych od pracy między 18 a 30 czerwca przeprowadzono 164 kontrole, poinformowała Wiesława Kostuj, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
Fatalne wyniki kontroli w Wielkopolsce
Mandaty karne wystawiono na łączną kwotę ponad 4,2 tys. zł. Wszczęto również 29 postępowań administracyjnych, w tym pięć dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień.
Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości były m.in. brak czystości i porządku, zły stan techniczny pomieszczeń czy zły stan higieniczny urządzeń chłodniczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne miejsce w Polsce na urlop o każdej porze roku
Przeprowadzający kontrole stwierdzili też m.in. przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, sprzedaż artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych, brak odzieży ochronnej u pracowników zakładów oraz brak ciepłej wody w przyczepach gastronomicznych.
- Powyższe dane wskazują, że prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku – poinformowała rzeczniczka.
Jak dodała, kontrole mają na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy.
Czytaj także: Jedyna taka restauracja w kraju. Ceny mogą odstraszyć