Skandal w Wielkopolsce. Brud i stara żywność w restauracjach

Niepokojące wieści z Wielkopolski. Aż 17 mandatów nałożyli w czerwcu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w trakcie weekendowych kontroli punktów gastronomicznych w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych. W wielu było brudno, sprzedawano też starą żywność.

Kontrola restauracji w Wielkopolsce
Kontrola restauracji w Wielkopolsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. IKO

06.07.2023 | aktual.: 06.07.2023 15:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na terenie województwa wielkopolskiego w dniach wolnych od pracy między 18 a 30 czerwca przeprowadzono 164 kontrole, poinformowała Wiesława Kostuj, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Fatalne wyniki kontroli w Wielkopolsce

Mandaty karne wystawiono na łączną kwotę ponad 4,2 tys. zł. Wszczęto również 29 postępowań administracyjnych, w tym pięć dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień.

Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości były m.in. brak czystości i porządku, zły stan techniczny pomieszczeń czy zły stan higieniczny urządzeń chłodniczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przeprowadzający kontrole stwierdzili też m.in. przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, sprzedaż artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych, brak odzieży ochronnej u pracowników zakładów oraz brak ciepłej wody w przyczepach gastronomicznych.

- Powyższe dane wskazują, że prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku – poinformowała rzeczniczka.

Jak dodała, kontrole mają na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy.

Źródło artykułu:PAP
wielkopolskakontrolegastronomia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (17)
Zobacz także