Twierdza Smaków w Zamku Czocha. Jedna z najsmaczniejszych imprez w Polsce
Miłośnicy wina, chinkali i innych gruzińskich rarytasów mogą już zacierać ręce, bo specjalnym gościem V edycji festiwalu kulinarnego Twierdza Smaków, będzie właśnie Gruzja. Impreza w Zamku Czocha będzie smaczna, kolorowa oraz pełna niespodzianek.
Organizatorzy V edycji Twierdzy Smaków tym razem stawiają na Gruzję. Uczestnicy tegorocznego Festiwalu Kuchni Historycznej i Regionalnej będą mogli posmakować gruzińskiego czurczele, plantago z soczewicy, przepiórki w różach czy tradycyjnej herbatki Beduinów.
W tym roku w Zamku Czocha króluje Gruzja
Przedstawiciele z Departamentu Turystyki i Miejsc Wypoczynkowych Adżarii zaprezentują największe atrakcje turystyczne i kulinarne swojego regionu, a szef kuchni słynnej gruzińskiej restauracji, Giorgi Kartvelishvili przygotuje gruzińskie dania: "chinkali", "Adżarskie czaczapuri", tradycyjne baranie szaszłyki, gruzińską aczmę oraz pchali - tradycyjne gruzińskie danie z siekanych i mielonych warzyw.
Reprezentanci winnic z regionu Ajara, położonego nad Morzem Czarnym i słynącego z uprawy winorośli oraz doskonałych win, zaprezentują swoje wina oraz opowiedzą o sięgającej ośmiu tysięcy lat winiarskiej tradycji swojego kraju.
Jak poinformowali organizatorzy, z okazji festiwalu w Zamku Czocha odtworzone zostaną ulubione dania jego dawnych właścicieli: Ernsta Gütschowa, jego żony Józefiny, a także muzy Ernsta, rosyjskiej królowej tanga, Elsy Kruger.
- Każda potrawa bez odpowiedniego sosu była jak dama w niestarannej, niedokończonej toalecie - dodaje Jarosław Kuczyński, dyrektor zamku Czocha, który organizuje festiwal z Fundacją Projekt Historia. - Podczas wielkiej historycznej uczty na stołach pojawią się mięsiwa przygotowane w oryginalnym stylu.
Degustacje zamkowych specjałów odbędą się na dziedzińcu, a w kawiarence z niesamowitym widokiem na Jezioro Leśniańskie pojawią się także ciasta i torty.
Moc atrakcji podczas festiwalu Twierdza Smaków
Tegoroczna edycja Twierdzy Smaków nie obejdzie się również bez atrakcji i niespodzianek.
- Uczestnicy festiwalu nie tylko spróbują historycznych dań, ale dowiedzą się także, dlaczego Neron spalił zapasy cynamonu, z jakiego powodu Nostradamus smażył korzenie mikołajka polnego i ile kwiatów trzeba było nazbierać, żeby wymienić je na krowę - mówi Joanna Lamparska, dziennikarka i pisarka, której pomysłem jest festiwal.
Zamek Czocha już od pierwszej edycji festiwalu przygotowuje również specjalny tort historyczny, poświęcony jednej z władczyń. W tym roku organizatorzy festiwalu zaserwują ulubione ciasto królowej ekranu, którą była Marylin Monroe. Nie zabraknie również kultowego tortu Marii Antoniny.
Na festiwal przyjeżdża również Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego w Ziębicach. Pracownicy muzeum będą wraz z gośćmi imprezy przygotowywać i piec tradycyjne pierniki z Ziębic, wykorzystując przy tym historyczne foremki.
Po całodniowym popuszczaniu pasa zamek otworzy swoje progi na nocne zwiedzania pełne przygód.
V edycja festiwalu Twierdza Smaków odbędzie się w dniach 16-18 czerwca 2022 r.