Nigdy nie rób tego z dynią. Lasy Państwowe apelują
Jesień to czas, kiedy na polskich stołach królują dania z dynią w roli głównej. Dynie używane są również do przygotowywania dekoracji na Halloween. Te jednak w połowie listopada stają się już bezużyteczne, a wiele osób bezmyślnie wyrzuca je do lasów. Leśnicy apelują, aby absolutnie tego nie robić.
"Często w wiadomościach prywatnych zwracacie się do nas z pytaniami - czy można wyrzucać resztki jedzenia (jak choćby dynie po Halloween) i jakie zwierzęta się nimi żywią? Nasza rada - nie wyrzucajcie ich do lasu w ogóle" - czytamy w ostatnim poście Lasów Państwowych na Facebooku.
Nigdy tego nie rób
W poście Lasów Państwowych zostało dokładnie wytłumaczone, dlaczego nigdy nie należy wyrzucać dyni do lasów. Przede wszystkim nie jest ona naturalnym gatunkiem dla środowiska leśnego. "Tak samo jak liście z naszego ogródka, skoszona trawa, przydomowy kompostownik. Nawet skórkę od banana, którego zjemy w czasie leśnej wyprawy, powinniśmy wyrzucić w domu, a nie w lesie. W ten sposób rozprzestrzeniają się gatunki obce, niekiedy inwazyjne" - tłumaczą leśnicy.
Resztki dyni porzucone w lasach mogą stać się pokusą dla mieszkających tam zwierząt, a nie jest to dla nich odpowiednie pożywienie. "Raz, że nie jest to ich naturalny pokarm, dwa, że nieprzemyślane dokarmianie tylko sprowokuje zwierzęta do poszukiwań pokarmu w pobliżu osad ludzkich, a to nie jest dla nich bezpieczne" - czytamy w facebookowym poście. Dodatkowo pozostawione przez ludzi resztki pożywienia mogą rozleniwiać zwierzęta, które muszą same potrafić zadbać o swój pokarm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kraj siedmiu cudów kulinarnych. "Nic tylko przyjeżdżać i smakować"
Ponadto leśnicy zauważają, że niewłaściwe zachowania często są kopiowane przez innych. W związku z tym po wyrzucaniu dyń, mogą pojawić się inne odpady, a las nie jest kompostownikiem.
Wyrzucanie to marnowanie
"Nie marnujmy żywności!" - czytamy w apelu Lasów Państwowych. Z dyni można zrobić zupę, krem, mus, tartę, ciasteczka i wiele innych, zdrowych pyszności lub podzielić się z kimś. Część z tych przysmaków można także zawekować bądź zamrozić i wykorzystać zimą.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Ponadto warto kupować tyle jedzenia, w tym dyni, ile jest nam potrzebne, aby uniknąć zbędnego marnotrawstwa.
Źródło: Lasy Państwowe