Trwa ładowanie...

Polak wśród najlepszych pizzaiolo. "Proces ma dużo magii"

Cienkie ciasto, wyrośnięte i zarumienione brzegi oraz idealny sos pomidorowy to kwintesencja włoskiej klasyki kulinarnej. Pizza neapolitańska nie od dziś kojarzy się z południową częścią Włoch, a wizyta w lokalnej restauracji jest obowiązkowym punktem w czasie wyjazdu do tego kraju. Okazuje się, że wśród Polaków jest prawdziwy specjalista od jej przygotowywania.

Polak ma powód do dumyPolak ma powód do dumyŹródło: Adobe Stock
duymuzz
duymuzz

Neapol o każdej porze roku zalewają tłumy turystów z całego świata. Podróżni wybierają się tam nie tylko, aby podziwiać słynne muzea, wulkan Wezuwiusz czy popularną, szczególnie w sezonie bożonarodzeniowym, ulicę szopkarzy. Większość odwiedzających chce także doświadczyć niezapomnianych doznań kulinarnych i spróbować neapolitańskiej pizzy.

Wydawałoby się, że to właśnie Włosi są specjalistami w przyrządzaniu tego przysmaku. Okazuje się jednak, że jednym z największych na świecie ekspertów w przyrządzaniu pizzy neapolitańskiej jest Polak Wojciech Madyś.

Polak wyróżniony na arenie międzynarodowej

W listopadzie w Paestum w Kampanii, niedaleko Neapolu, odbywały się mistrzostwa świata w wypieku pizzy, organizowane przez jedną z najważniejszych akademii pizzy Pizza DOC. Wzięło w nich udział ponad 500 uczestników z 30 krajów. Na drugim miejscu podium stanął Wojciech Madyś z Częstochowy, który w ubiegłym roku również był na podium - wówczas trzeci.

- Ten konkurs był dla mnie wyjątkowy, gdyż sędziowie zgodzili się na asystę mojego syna Antka, a on sam pierwszy raz w życiu mógł obserwować mnie w czasie zawodów. Z tych dni mam tylko dobre wspomnienia. Stres był duży, ale wiara i motywacja jeszcze większe. Chciałem sam sobie udowodnić, że poprzednie osiągnięcia to nie przypadek - przyznaje w rozmowie z WP Wojciech Madyś.

duymuzz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwiedziła włoskie miasto. Zdradza, jak zaoszczędzić

Polak ma na koncie także pierwsze miejsce na mistrzostwach świata VERA PIZZA CONTEST 2021 za najlepszą domową pizzę neapolitańską.Konkurs organizuje włoskie stowarzyszenie AVPN.

Sekret wicemistrza świata

Jak twierdzi Wojciech Madyś, jego przygoda z pizzą trwa od zawsze. - Jeżeli ktoś chce zostać dobrym pizzaiolo (piekarzem w pizzerii), musi poświęcić sporo czasu na zdobywanie wiedzy związanej z przygotowywaniem ciasta i samym wypiekiem. Internet i książki to tylko początek. Potem kursy we Włoszech - radzi Wojciech Madyś.

duymuzz

- Pizza to woda, mąka, sól, drożdże i kilka dodatków, ale cały proces ma dużo więcej magii, którą warto poznać - dodaje wicemistrz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
duymuzz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duymuzz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj