W tym barze serwują najbardziej obrzydliwy koktajl na świecie. Tradycja trwa od lat
Bar w Dawson City w Kanadzie znany jest na całym świecie. Serwuje whiskey z dodatkiem "trupiego" lub "kwaśnego palca". Mimo tak szokującej "wkładki" podano w historii lokalu 86 tys. drinków. I pewnie zaserwowano by ich więcej, gdyby nie to, że ten składnik się skończył. Teraz pojawiła się nadzieja.
17.06.2019 | aktual.: 18.06.2019 12:56
CNN Travel poinformowało, że tradycja może być nadal kontynuowana. A wszystko to za sprawą pewnego Brytyjczyka. Ale po kolei.
Adam Gerle jest kierownikiem hotelu "Downtown" w Dawson City w Kanadzie. Idąc do pracy, otrzymał nietypową paczkę. Znajdował się tam duży palec u nogi. Nie przestraszył się na jego widok, ani nie zgłosił sprawy na policję. Tę nietypową zawartość przesyłki wykorzysta do serwowania koktajlu Sourtoe, z którego jego lokal jest znany na całym świecie.
Drink, który można również nazwać "koktajlem kwaśnego palca" składa się z solidnej porcji whiskey oraz… ze zmumifikowanego, odmrożonego dużego palca od stopy, który pubowi zwykle przekazuje anonimowy dawca.
Ten nietypowy trunek podawany jest od 1973 r. w barach w Jukonie. Odwiedzający mają za zadanie wypić szklaneczkę tego specyfiku. Aby dołączyć do klubu i uzyskać certyfikat od właściciela baru - usta pijących muszą dotykać palca. Od tego czasu podano już ponad 86 tys. koktajli Sourtoe.
Przesyłka, która dotarła do kierownika ośrodka, a raczej jej zawartość należała do Nicka Griffithsa, byłego brytyjskiego żołnierza piechoty morskiej, który stracił go podczas zimowego ultra maratonu w 2018 r. Podczas pobytu w szpitalu Brytyjczyk zaproponował podarowanie swojej części ciała hotelowi. "Z nadzieją na powrót do Jukonu i wypicie koktajlu Sourtoe z własnym palcem u nogi" - czytamy w oświadczeniu.
Zobacz także: Polka w Kanadzie. Pokazuje, jak różnorodny jest to kraj
"Byliśmy w kontakcie od początku"- powiedział Gerle w rozmowie z CNN. Wyjaśnił również, że palce są bardzo trudne do zdobycia, a dzięki tej darowiznie istnieje szansa na dalszą kontynuację tradycji. I nieważne, jak bardzo jest niestrawna. Miejscowe powiedzenie brzmi: "Możesz pić szybko, możesz pić powoli, ale twoje usta muszą dotykać palca".
"Duże palce u nogi są najbardziej obrzydliwe i jednocześnie najbardziej popularne wśród klientów” - śmieje się Adam Gerle. Na razie trwa proces jego mumifikacji. Po ok. 6 tygodniach będzie można go już serwować. Manager lokalu zapewnia, że darczyńca zostanie zaproszony na degustację koktajlu z własnym palcem jeszcze tego lata.
Źródło: CNN
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl