"Halo Polacy". Ten kraj to niezwykły twór kulturowy. "Skomplikowane"
RPA jest wyjątkową mieszanką kultur oraz kuchni. W tym kraju obowiązuje aż 12 języków urzędowych, a najeźdźcy od XVII w. przywozili ze sobą do kolonizowanej Afryki m.in. krzewy winorośli czy europejskie tradycje kulinarne. To dlatego teraz w RPA można doświadczyć istnej fuzji smaków i spróbować kuchni fine dining za niewielką kwotę. – Zwłaszcza Kapsztad i Johannesburg z tego słyną. Za ceny, które w Europie wydają nam się stosunkowo niskie, można mieć bardzo fajne, wykwintne doświadczenie kulinarne – mówi w programie "Halo Polacy" Magdalena Osiejewicz, Polka mieszkająca w RPA. W rozmowie z Moniką Sikorską zdradza także, czy znajdziemy w tym kraju polskie akcenty. W innych odcinkach tego programu Magda wyjaśnia, dlaczego Kapsztad jest idealnym miejscem dla cyfrowych nomadów oraz jak mieszkańcom RPA udało się połączyć szamańskie praktyki z religią. Znajdziesz je w naszym serwisie.